Rimac Energy: Rimčev iskorak iz tehnologije električnih vozila prema pohrani energije

Kompanija Rimac Technology najavljuje svoj ulazak na tržište stacionarnih sustava pohrane energije s novom markom, Rimac Energy, koja ima cilj iskoristiti potencijale ove tehnologije

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. svibnja 2023. u 13:10

Iz kompanije Rimac Technology objavljeno je kako pokreću novu tvrtku, Rimac Energy, nastalu unutar njihove organizacije. Okosnicu čini tim koji se razvijao tijekom posljednjih 18 mjeseci, a danas se sastoji od 60 zaposlenika, od kojih svi trenutačno rade na prvoj generaciji stacionarnih ESS-a, stacionarnih sustava pohrane energije.

Ovaj korak, poručuju, predstavlja značajnu prekretnicu za tvrtku, koja se širi izvan svoje poznate pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne stacionarne sustave pohrane energije (ESS). Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža povezani su sa stacionarnim rješenjima ovog tipa.

Nova arhitektura baterija

Oslanjajući se na stručnost i standarde ostvarene u razvoju i proizvodnji električnih vozila, Rimac Energy primjenjuje istu inženjersku filozofiju pri razvoju stacionarnih baterija. Kao rezultat, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50%, a istovremeno zauzima do 40% manje površine u odnosu na najmodernija rješenja.

Wasim Sarwar Dilov
Wasim Sarwar Dilov

Dodatne tehnološke prednosti uključuju produljeni životni vijek, ugrađenu redundaciju, kao i konkurentne troškove samog sustava i njegove instalacije, poručili su prilikom objave o izdvajanju ovog dijela poslovanja u zasebnu tvrtku.

Direktor Rimac Energy, Wasim Sarwar Dilov, izjavio je: "U Rimcu smo uvijek bili motivirani inovacijama i željom za pomicanjem granica onoga što je moguće u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo važnost rješenja stacionarnih baterija kako bismo ubrzali tranziciju na obnovljive izvore energije. S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu."

ESS za primjenu u elektroenergetskoj mreži

Isprva, Rimac Energy će pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su već u tijeku. Očekuje se da će se pilot-sustavi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, s ciljem postupnog rasta proizvodnje na 10 GWh godišnje.

Osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac, izjavio je: "Postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije. S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost."

Detalji o jedinstvenoj tehnologiji koja stoji iza brenda Rimac Energy, a koja se razvija i proizvodi u Rimac Technology pogonu u Zagrebu, bit će otkrivena kasnije ove godine.