SAD pokreću velika ulaganja u priobalne vjetroelektrane

U želji da stvore nova, dobro plaćena, radna mjesta, osiguraju izvore čiste energije i povećaju energetsku sigurnost, vlasti SAD-a najavile su značajno širenje ulaganja u vjetroelektrane na moru

Sandro Vrbanus petak, 16. rujna 2022. u 19:59

Aktualna američka vlast, na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom, nedavno je donijela veliki paket mjera koje bi trebale sniziti inflaciju, povećati investicije i osigurati nastavak rasta njihove ekonomije. U tim je mjerama i ponešto ekoloških inicijativa, poput poticaja na (isključivo američke) električne automobile, a u istom tonu ide i ovoga tjedna objavljena zasebna inicijativa – velika ulaganja u priobalne (offshore) vjetroelektrane.

I fiksne i plutajuće

Pod vodstvom federalnih vlasti, uz sudjelovanje ministarstava energije, unutarnjih poslova, trgovine i transporta, iz proračuna će se financirati istraživanje, razvoj i izgradnja priobalnih plutajućih vjetroelektrana ukupne snage čak 15 GW. Projekt bi trebao biti kompletiran do 2035. godine, a dovoljan je, kažu, da bi električnom energijom iz obnovljivog izvora, vjetra, mogao opskrbljivati više od 5 milijuna domova.

Ovaj plan nastavlja se na raniji cilj Bidenove administracije, koja je najavila do 2030. godine imati 30 GW instalirane snage u priobalnim vjetroelektranama, time opskrbljivati 10 milijuna domova i otvoriti čak 77 tisuća radnih mjesta u području "čiste" energije. No, s ovotjednim dodatkom, jasno je da se SAD neće oslanjati samo na konvencionalne morske vjetroelektrane, fiksirane za oceansko dno.

Među prvima u svijetu

Budući da velik dio njihovog stanovništva živi uz istočnu obalu i obalu Meksičkog zaljeva, gdje je ocean značajno dublji, bit će ključno u plan razvoja uključiti i novu tehnologiju plutajućih vjetroelektrana – a ovaj plan to prvi puta i formalizira. Instalirani kapaciteti plutajućih elektrana trebali bi se nadovezati na ranije planirane kapacitete fiksnih sustava. Procjena vladajućih je da će do 2035. cijena energije iz plutajućih vjetroelektrana pasti na 45 dolara po megavatsatu (danas je ona za fiksne priobalne sustave preko 100 USD/MWh).

Tehnologija plutajućih priobalnih vjetroelektrana relativno je nova. U svijetu ih je instalirano u ukupnoj snazi tek 0,1 GW, dok su fiksne zaslužne za preko 50 GW. Ulaganjima u ovu tehnologiju SAD planiraju postati lider na tom području, otvoriti još radnih mjesta te osigurati si izvore energije iz obnovljivih izvora za budućnost. Ulaganja će započeti s 50 milijuna dolara za istraživanje i razvoj nove tehnolgije.