"Solarna pećnica" uz podršku Billa Gatesa za čišću industriju budućnosti

Tajanstveni startup Heliogen otkrio je svoju tehnologiju kojom mogu, samo uz pomoć energije Sunca i umjetne inteligencije, stvarati iznimno visoke temperature za industrijske primjene

Sandro Vrbanus srijeda, 20. studenog 2019. u 06:00

Startup Heliogen ovoga je tjedna izišao u javnost sa svojim izumom – tehnologijom koja bi trebala omogućiti bolju iskoristivost solarne energije. No, za razliku od dosadašnjih rješenja koja su energiju Sunca iskorištavala za grijanje vode ili pretvaranje u električnu energiju, ova kompanija ima sasvim drugi smjer razmišljanja.

Oni su uspjeli nizom računalno kontroliranih reflektora koncentrirati sunčeve zrake na način da one, u točki u koju su fokusirane, proizvedu temperaturu višu od 1.000 °C.

Zahvaljujući takvom postignuću ova je tehnologija primjenjiva u industrijske svrhe, primjerice u proizvodnji čelika ili u kemijskoj industriji, te tamo može zamijeniti druge, manje ekološke energente poput fosilnih goriva. Ovo postignuće ostvareno je u Heliogenovom testnom centru u kalifornijskom mjestu Lancaster, i nadmašilo je sve dosadašnje slične napore koji su u prošlosti rezultirali postizanjem temperatura od najviše 565 °C.

Patentirana tehnologija

Heliogen je svoj izum patentirao, a misija im je donijeti revoluciju u brojne industrije i tako značajno smanjiti svjetske emisije stakleničkih plinova. Zbog privlačnosti ove ideje u nju je u ranoj fazi razvoja novac uložio i najbogatiji čovjek svijeta, Bill Gates, koji je pripomogao i svojom podrškom prilikom prve javne prezentacije. Izjavio je kako je ovdje svakako riječ o obećavajućoj tehnologiji koja ima potencijal igrati važnu ulogu u zamjeni fosilnih goriva i borbi protiv klimatskih promjena.