Središnji dio Sydneya u potpunosti se napaja "zelenom" energijom

City of Sydney, dio metropole u kojem živi četvrt milijuna ljudi, sve svoje potrebe za električnom energijom sada zadovoljava iz obnovljivih izvora

Sandro Vrbanus srijeda, 8. srpnja 2020. u 06:00

Malen korak za Sydney, ali velik za obnovljive izvore: ovaj australski grad od sada svoje poslovne središte, nazvano City of Sydney, u potpunosti opskrbljuje električnom energijom iz obnovljivih izvora. Energija dolazi iz lokalnih solarnih i vjetroelektrana savezne države Novi Južni Wales, a njome se napaja dio grada u kojem živi oko 250.000 ljudi, i gdje su smješteni brojni poslovni, ali i stambeni kvartovi. Tri četvrtine energije dolazi iz vjetroelektrana, a ostatak iz solarnih farmi.

Ovaj prelazak na obnovljive izore energije, procjenjuje se, bit će zaslužan za oko 20 tisuća tona manje emisija CO2 svake godine, a gradu će godišnje uštedjeti oko pola milijuna australskih dolara (308.000 eura) kroz najmanje narednih deset godina. Inače, najveći je ovo pojedinačni ugovor za opskrbu "zelenom" energijom u Australiji, vrijedan 60 milijuna australskih dolara (37 milijuna eura).

Ubrzano ispunjavanje ekoloških ciljeva

Energijom iz obnovljivih izvora od sada se tako opskrbljuju sve potrebe ovog dijela grada, od javne rasvjete, preko bazena pa sve do struje potrebne za normalan rad zgrada i gradske vijećnice. Gradonačelnica Clover Moore istaknula je kako su gradovi krivci za oko 70% emisija stakleničkih plinova u svijetu, pa je stoga vrlo važno da upravo oni poduzimaju najviše kako bi smanjili svoj ugljični otisak.

City of Sydney i u tome je predvodnik – ugljično je neutralan još od 2007. godine. Trenutačni im je cilj smanjiti emisije za 70% do 2030. godine, no s prelaskom na obnovljive izvore čini se kako će taj cilj biti dostignut već 2024. godine.