Velike svjetske kompanije traže potpuno napuštanje fosilnih goriva

Uoči klimatskog samita COP28, koji se održava krajem godine u Dubaiju, iz 131 multinacionalne kompanije apeliraju na vladajuće da odnesu odlučan plan o eliminiranju fosilnih goriva

Sandro Vrbanus srijeda, 25. listopada 2023. u 08:45

Globalna organizacija We Mean Business Coalition, koja okuplja kompanije oko pitanja klimatske krize, uputila je otvoreno pismo svim svjetskim vladama i sudionicima nadolazećeg klimatskog samita COP28. U njemu traže donošenje plana, kojim bi se u potpunosti iz upotrebe izbacila fosilna goriva, a emisije stakleničkih plinova do 2030. godine prepolovile. Ovaj radikalni prijedlog dolazi unatoč tomu što svijet već vidi eksponencijalni rast tehnologija vezanih uz obnovljive izvore energije, ali ga motivira činjenica što taj rast nije popraćen smanjenjem korištenja fosilnih goriva.

Predstavnici 131 kompanije, koja je potpisala otvoreno pismo, ističu da klimatske promjene negativno utječu na njihovo poslovanje, primarno u obliku ozbiljnih vremenskih nepogoda i meteoroloških ekstrema. Još jednom ističu potrebu zadržavanja globalnog zatopljenja ispod granice od 1,5°C, postavljene Pariškim klimatskim sporazumom.

Zbogom emisijama do 2040.

U svojem poslovanju potpisnici pisma koriste sve više energije iz obnovljivih izvora i rade na izbacivanju fosilnih goriva, pa sada urgiraju i kako bi se vladajući diljem svijeta pridružili toj inicijativi na globalnoj razini. "Klimatske akcije dobre su za poslovanje, sada i u budućnosti", ističu, uz procjenu da bi globalni prelazak na neto nulte emisije stakleničkih plinova do 2030. godine donio 4% rasta globalnog BDP-a. "No, tu tranziciju ne možemo na siguran i učinkovit način provesti sami", poručuju.

Jedan od njihovih apela upućen je izravno proizvođačima fosilnih goriva da im se pridruže u znanstveno potkrijepljenim neto nultim ciljevima, uz razvoj kratkoročnih i dugoročnih planova za prekid korištenja fosilnih izvora energije. Do 2030. godine emisije bi trebalo prepoloviti, obnovljive izvore utrostručiti, a energetsku efikasnost udvostručiti. Krajnji cilj za 100% dekarbonizirane izvore energije trebao bi, prema njima, biti postavljen na 2035. godinu za razvijena gospodarstva, a na 2040. godinu za sve ostale.

Pismo su potpisali giganti svjetske industrije, koji ukupno bilježe gotovo bilijun dolara godišnjih prihoda. Među njima su Bayer AG, Danone, Heineken, Ikea, Mahindra Group, Nestlé, Unilever i Volvo.

Od tehnoloških kompanija ističu se Atlassian, Deutsche Telekom, eBay, Electrolux, Hewlett Packard Enterprise, Philips te Vodafone.

COP28

Klimatski samit COP28 održava se od 30. studenoga do 12. prosinca ove godine u Dubaiju. Nakon nekoliko izdanja, na kojima se govorilo o smanjenju emisija ali uz blage i kompromisne zaključke, na ovogodišnjoj će konferenciji biti prvi puta predstavljeni rezultati dvogodišnje studije UN-a o učincima globalnih politika za usporavanje klimatskih promjena. To izvješće pokazuje da svijet nije na dobrom putu, tj. da je ovoga rujna postalo jasno da cilj od samo 1,5°C zagrijavanja nije ostvariv. Zahtijevat će se stoga efikasnije mjere, više ulaganja te suradnje među zemljama, kako bi se situacija popravila.

Dr. Sultan Ahmed Al Jaber
Dr. Sultan Ahmed Al Jaber

Kritičari ovog samita ističu da odluka o mjestu njegovog održavanja i odabiru čelnog čovjeka daje malo nade u to da bi se nešto značajno moglo postići. Naime, iako su Ujedinjeni Arapski Emirati najavili da će postati neto nulto gospodarstvo do 2050. godine, i dalje se značajno oslanjaju na fosilna goriva. Predsjednik organizacijskog odbora COP-a 28 je Sultan Al Jaber, CEO naftne kompanije Abu Dhabija ADNOC, što ne šalje dobru poruku. "Izvlači" ga tek činjenica da je predsjednik i osnivač kompanije Masdar, koja se bavi obnovljivim izvorima energije – što, pak, neki tumače tek kao izliku, odnosno greenwashing primarnog mu naftnog biznisa.