Prvi Svjetski esports kup u Saudijskoj Arabiji: Rekordan nagradni fond privlači tisuće igrača

Kritičari upozoravaju da bi ovo mogao biti još jedan pokušaj “sportswashinga" ali to ne umanjuje uzbudjenje oko 1.500 profesionalnih igrača na prvom Svjetskom esports kupu

Ivan Podnar subota, 6. srpnja 2024. u 15:05
📷 Izvor: X, @EWC_EN
Izvor: X, @EWC_EN

Saudijska Arabija ugošċuje prvi Svjetski esports kup (EWC), mega-događaj koji će okupiti oko 1.500 profesionalnih igrača iz cijelog svijeta.

📷 Izvor: X, @EWC_EN
Izvor: X, @EWC_EN

Ovo dvomjesečno natjecanje, financirano od strane saudijske vlade, donosi nagradni fond koji premašuje 60 milijuna dolara. Od 3. srpnja do 25. kolovoza, četiri eSports arene u Rijadu bit će poprište 22 odvojena turnira koji će obuhvatiti 21 popularnu igru. Ovaj ambiciozni projekt ne samo da će testirati individualne vještine igrača, već će također uključivati klupsko prvenstvo.

📷 Izvor: X, @EWC_EN
Izvor: X, @EWC_EN

Poznati esports klubovi poput T1 i FaZe Clana potvrđeni su kao sudionici u više turnira. Ljubitelji će moći pratiti nadmetanja u igrama kao što su League of Legends, Overwatch, EA Sports FC 24 i Fortnite putem DAZN streaming platforme, koja je osigurala ekskluzivna prava prijenosa. (Vidi popis na kraju teksta)

Fond nagrada 33 milijuna dolara

Detaljniji uvid u nagradni fond otkriva da će individualna natjecanja podijeliti više od 33 milijuna dolara, dok će MVP igrač u svakom turniru dobiti dodatnih 50.000 dolara. Klupsko natjecanje donosi dodatnu dimenziju uzbuđenja, s 20 milijuna dolara rezerviranih za 16 najboljih klubova, pri čemu pobjednički tim odnosi kući čak 7 milijuna dolara.

Lee "Faker" Sang-hyeok, legendarni igrač League of Legendsa 📷 Foto: Fomos Esports CC BY 3.0
Lee "Faker" Sang-hyeok, legendarni igrač League of Legendsa Foto: Fomos Esports CC BY 3.0

Unatoč kontroverzama, entuzijazam među igračima i fanovima je opipljiv. "Ovo je naša olimpijada," izjavio je Lee "Faker" Sang-hyeok, legendarni igrač League of Legendsa i kako ga zovu ” Michael Jordan esporta." Prilika da se natječemo na ovoj razini, s ovakvim nagradama, je nešto o čemu smo mogli samo sanjati prije nekoliko godina."

📷 Izvor: X, @EWC_EN
Izvor: X, @EWC_EN

Nadmetanja u ovim igrama:

Call of Duty: Warzone
Mobile Legends: Bang Bang (muškarci/žene)
Dota 2
League of Legends
Garena Free Fire
Counter-Strike 2
PUBG Mobile
Overwatch 2
Honor of Kings
Apex Legends
Rainbow Six Siege
Fortnite
Street Fighter 6
Teamfight Tactics
StarCraft II
Call of Duty: Modern Warfare III
EA Sports FC 24
PUBG: Battlegrounds
Rennsport
Rocket League
Tekken 8