Otvoreno je Kino Europa Online, digitalno kino u kojem ima i besplatnih filmova

Kultno zagrebačko kino Europa, u kojem se održalo prvih šest izdanja Bug Future Showa, otvoreno je u digitalnom izdanju i omogućuje gledanje suvremenih međunarodnih autorskih filmova...

Dragan Petric četvrtak, 9. travnja 2020. u 18:00

Povodom 95. rođendana kultnog zagrebačkog kina Europa pokrenuta je platforma Kino Europa Online (kinoeuropa.hr) za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu njegovog redovnog repertoara. U kinu Europa se, također, od 2014. do 2019. u jedinstvenoj atmosferi održalo prvih šest izdanja Bug Future Showa, jedinog tehnološkog showa u našoj regiji.

Godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj ove platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu, stoji u priopćenju Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, koja stoji iza ovog projekta. 

Na platformi je u ovom trenutku dostupno pedesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, u vrijeme dok je ovim kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. Izbor uključuje filmove važnih suvremenih autora poput Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i najzanimljivijih novih redatelja proteklog desetljeća poput Lászla Nemesa, Benedikta Erlingssona i Juhe Kuosmanena. Također, gledatelji će moći birati između velikih festivalskih pobjednika kao što su Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju Roya Anderssona (Zlatni lav u Veneciji) i Kvadrat Rubena Östlunda (Zlatna palma u Cannesu), ali i velikog broja filmova koje su prethodni festivalski uspjesi doveli do nominacija za Oscare i Zlatne globuse, poput filma Saulov sin Lászla Nemesa koji je Oscara za najbolji strani film osvojio 2016.

Platforma Kino Europa Online dostupna je na internetskoj stranici www.kinoeuropa.hr, na kojoj će biti moguće pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, a cijene najma filma kretat će se od 1.5 do 2.5 USD (okvirne protuvrijednosti 10 do 18 HRK).

U narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova. Filmski program dostupan putem interneta simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove.

Od srijede 8. travnja pa do petka 10. travnja besplatno možete pogledati indijski film Pogrešna dostava. Kod za besplatno gledanje je: DOSTAVA i aktivan je od 8. travnja u 19 sati do 10. travnja u 19 sati. Upute za korištenje kôda i besplatno gledanje filmova potražite ovdje.