Formula 1 do 2030. godine želi biti ugljično neutralna

Čelnici najvećeg automobilističkog sporta na svijetu obznanili su plan prema kojem bi utrkivanje F1 postalo ekološki održivo i imalo nulti ugljični otisak gledano na razini cijelog sporta

Sandro Vrbanus srijeda, 13. studenog 2019. u 06:00

Prošloga tjedna smo, dan za danom, objavili tekst o sve većem tehnološkom napretku i novim pravilima koja bi trebala omogućiti uzbudljivije utrke Formule 1, te vijest o ubrzanim klimatskim promjenama koje zahvaćaju naš planet.

Kako te dvije činjenice pomiriti u glavi nekoga tko prije svega cijeni znanost i ekologiju, a svejedno voli visokooktansku zabavu u vidu automobilizma? Možda ste se i sami pitali ima li smisla nastaviti s praćenjem sporta koji evidentno zagađuje okoliš, ili je bolje okrenuti se "zelenijim" vidovima zabave… Ovoga tjedna iz samog vrha Formule 1 stiže odgovor onima koje su počele brinuti baš ovakve brige.

Ekološki prihvatljiva Formula 1

Vodstvo i vlasnici Formule 1 najavili su ovoga tjedna kako će provesti u djelo "ambiciozni plan održivosti" prema kojem će ovaj sport u svojoj cijelosti postati ugljično potpuno neutralan do 2030. godine. Inicijativa će, kažu, obuhvatiti kako bolide Formule 1 i aktivnosti na samoj trkaćoj stazi, tako i sve ostale operacije timova poput transporta i razvoja tehnologije.

Plan je donesen nakon godine dana rada na njemu, a počet će se primjenjivati odmah. Formula 1 oduvijek je bila jedan od predvodnika inovacija u području tehnologije i automobilizma, pa će tako biti i ovoga puta – hibridni pogoni bolida bit će jedan od ključnih čimbenika smanjenja emisija stakleničkih plinova. Iskustva iz ovog sporta mogla bi se primijeniti i na preko milijardu automobila s unutarnjim izgaranjem u svijetu, kažu iz F1.

Zeleno utrkivanje

Projekt "pozelenjavanja" Formule 1 krenut će s pogonskim gorivom, motorima, logistikom, a zahvatit će i urede i tvornice koji će morati koristiti električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora. Do 2025. godine tako će prvo sve utrke morati postati ekološki samoodržive. Zabranit će se, primjerice, korištenje jednokratne plastike, a sav otpad koji se tijekom održavanje utrka stvori morat će biti recikliran. Prijevoz gledatelja također će biti organiziran na ekološki prihvatljivije načine.

Inženjeri i stručnjaci iz svih područja morat će raditi zajedno kako bi Formula 1 postala ekološki prihvatljiva i bez utjecaja na emisiju stakleničkih plinova u narednih 10 godina. Plan je objeručke prihvatila i Svjetska automobilistička organizacija FIA, koja se nada da će, nakon uvođenja hibridnog pogona 2014. godine i uz ovu inicijativu, F1 ostati "laboratorij" za ekološki prihvatljive inovacije i u narednim godinama.