Canonove fotografske radionice za mlade

Canonov Young People Programme naučio je mlade pričati zanimljive priče kroz fotografije

Bug.hr srijeda, 27. lipnja 2018. u 09:10

Canon Croatia je tijekom svibnja i lipnja u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Zagreb pripremio fotografske radionice za mlade. Trideset mladih srednjoškolskog uzrasta na ovim radionicama dobilo je priliku prvi put naučiti raditi s fotografskom opremom, ali i pričati priče uz pomoć fotografije.

Ove radionice izvedene su u sklopu Canonova programa Youth People Programme koji se ove godine prvu puta provodio i u Hrvatskoj,  a u kojemu Canon podupire ciljeve programa održivog razvoja koji su 2015. predstavili Ujedinjeni narodi. Projekt pomaže novim generacijama iskoristiti moć pozitivnog vizualnog pripovijedanja priča s namjenom poticanja promjena u svijetu. Cilj projekta nije samo omogućiti mladima da fotografiraju i kroz fotografije predstavljaju svoj pogled na svijet nego i dati im mogućnost da se njihov glas čuje u  javnosti.

Canon Croatia je u ovu svrhu pripremio četiri radionice od po osam sati za djecu između 14 i 18 godina starosti koja pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Zagreb. Mladi fotografi Filip Trezner (do sada u nizu prilika surađivao s Canonom; poznat prije svega kao idejni začetnik i organizator manifestacije Foto-dani mladih) i Bojan Gazibara su im u teoriji i praksi predstavili osnove fotografije, različite načine doživljavanja svijeta kroz objektiv, snagu stvaranja priča kroz fotografiju i prije svega snagu koju nose fotografijom ispričane priče.

Canon je osigurao fotoaparate, objektive i opremu za ispis fotografija kao i pripremio organizaciju radionica u suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Zagreb. Mladi učenici ove ustanove, njih ukupno trideset, osigurali su svoju energiju, uzbuđenje, znatiželju i pravu riznicu ideja s kojima su stvorili uistinu šaren kolaž jedinstvenih priča.

Njihove fotografije dokazuju da uz pravi alat, pravilan pristup, znatiželju i mladenački entuzijazam i odlučnost, moć fotografije mogu iskoristiti i djeca i mladi koji se s fotografskom opremom susreću po prvi put. Naglasak u održanim radionicama nije bio na tehničkoj savršenosti fotografije i poštivanju baš svih pravila fotografiranja nego prije svega na pričama koje su mladi predstavili kroz svoje fotografije.

Na radionicama su mladi stvarali fotografske priče na teme „Život na zemlji“, „Čista voda“, „Dobro zdravlje i dobar život“, „Odgovorna potrošnja“ i „Kvalitetno obrazovanje“. Mnogi od njih otkrili su nov način za izražavanje svog kritičnog pogleda na različite događaje i dobili dobru osnovu za nastavak svog fotografskog usavršavanja.

„Canon već godinama nastoji pridonijeti dobrobiti mladih u okruženju u kojem djeluje, što dokazuju naše višegodišnje pokroviteljstvo projekta Mirno more, naša suradnja s Crvenim križem na obrazovanju djece koju smo imali u više navrata, a sada i provođenje Canonova programa Young People Programme po prvi puta u Hrvatskoj, ali i Sloveniji. Izuzetno nam je drago što smo kroz ovaj program uspjeli omogućiti mladima da se po prvi puta susretnu s fotografskom opremom, tehnikama fotografiranja, ali i da steknu znanje kako ispričati priču kroz fotografiju i kako uz pomoć fotografije podići svijest o njima bliskim važnim društvenim temama“, izjavio je Goran Sretenoski, direktor tvrtke Canon Adria.