Predstavljen Panasonic LUMIX G100, fotoaparat namijenjen vlogerima

Iako se većina fotoaparata može koristiti za snimanje vlogova (video logova), za snimanje u pokretu, kako samoga sebe tako i okoline - aparat pripremljen posebno za tu namjenu olakšat će taj hobi ili posao, a ovo je Panasonicov pokušaj

Mario Baksa petak, 26. lipnja 2020. u 18:55

Novi Panasonicov model, Lumix  G100, temeljen je na Micro Four Thirds sustavu i ima senzor rezolucije 20,3 megapiksela, bez low-pass filtera (omogućava detaljnije fotografije i videosnimke). Što ga čini pogodnim za "vloganje"? Prvo, to su kompaktne dimenzije (115,6 x 54,2 x 82,5 mm) i relativno mala masa - 345 grama je masa tijela, a 422 grama je težak kad se stavi kit-objektiv 12-32 mm.

Zatim je tu posve upravljivi ekran dijagonale 3 inča (7,6 cm), neki detalji u korisničkom sučelju na ekranu (crveni rub oko slike kad snima radi lakšeg uočavanja je li snimanje uključeno ili ne, te prikaz omjera stranica za popularne online servise), podrška za vertikalni video, selfie način snimanja, 5-osna stabilizacija slike te Nokijina tehnologija OZO Audio.

U vezi tehnologije OZO Audio - ovaj aparat snima s tri interna mikrofona i potom kombinira zvuk s njih u omjerima koji ovise o odabranom načinu rada. Ako je odabran Tracking mode, aparat će pokušati prilagoditi snimanje zvuka osobi ili osobama u kadru (koristi se u kombinaciji s prepoznavanjem lica), dakle poziciji i udaljenosti. Surround način snimanja pokupit će zvuk iz okoline, iz svih smjerova kako bi se dobio dojam da se gledatelj nalazi u tom prostoru. Front način snimanja lovi zvuk sprijeda, a Back samo sa stražnje strane fotoaparata, što može biti korisno kad osoba koja snima video objašnjava što se u tom trenutku vidi u kadru. Tu je i Auto način rada, koji se automatski prebacuje između Tracking i Surround načina snimanja, a ako nekome ne odgovaraju ugrađeni mikrofoni, tu je i 3,5-milimetarski ulaz za mikrofon (izlaz za slušalice je izostao).

Selfie način rada uključuje se okretanjem ekrana prema naprijed, pri čemu će aparat pritvoriti blendu kako bi što veći dio kadra bio u fokusu, a automatsko određivanje ekspozicije, automatski fokus i snimanje zvuka usredotočit će se na lice osobe pred aparatom.

Aparat u 4K može snimati pri framerateu 24-30 FPS (maksimalna duljina 4K snimke je 10 minuta), pri Full HD-u 24-60 FPS, a ima i funkcionalnost Slow & Quick za snimanje od 120 do 3 FPS, u ovisnosti želite li slow-motion ili time-lapse. Podržan je profil V-Log L, za snimanje scena s velikim dinamičkim rasponom, a preko micro-HDMI-a nudi 8-bitnu 4:2:2 boju.

Snimanje stabilnijeg videa uz hodanje trebala bi omogućiti hibridna stabilizacija, koja u ovom fotoaparatu kombinira elektroničku stabilizaciju u tijelu (koja podrazumijeva cropanje kadra; ovaj aparat nema mehanički stabiliziran senzor) i stabilizaciju objektiva, ako je objektiv ima. Time se u 4K dobije 4-osna stabilizacija, a pri nižim razlučivostima 5-osna.

Uređaj je opremljen elektroničkim tražilom, te WiFi-em i Bluetoothom radi povezivanja s mobitelom i dijeljenja svojih uradaka preko društvenih mreža.

Cijena i datum dolaska aparata na naše tržište nisu navedeni, a na američkom tržištu aparat s kit-objektivom košta oko 700 dolara u prednarudžbi, odnosno oko 750 dolara kad stigne na tržište.