Predstavljen Sony A7S III - Novi low-light kralj?

Nedugo nakon što je Canon predstavio svoju 8K uzdanicu EOS R5, objavljeni detalji o Sonyjevom fotoaparatu posvećenom snimanju videa, doduše "samo" 4K

Mario Baksa srijeda, 29. srpnja 2020. u 06:30

Sonyjeva serija full frame fotoaparata A7S namijenjena je prvenstvenog snimanju videa, a istaknula se po sposobnosti snimanja videa pri jako slabom osvjetljenju. Treća generacija, A7S III, novi je 4K model koji će pokušati konkurirati 8K Canonu EOS R5 i 6K Panasonicovom Lumixu S1H, a ako se ide dalje u profesionalne vode, tu je i 12K Blackmagic Design Ursa Mini Pro.

Dva su primarna razloga zbog kojih je Sony ostao na 4K rezoluciji. Jedna je veća osjetljivost senzora, odnosno 12,1-megapikselni senzor trebao bi omogućiti snimanje videa i pri još nešto slabijem osvjetljenju od prethodnika. Ujedno, za razliku od prethodnika, ovaj senzor je tipa BSI (backside illuminated).

Drugi razlog je što je pri toj rezoluciji moguće brže iščitavanje piksela sa senzora te fotoaparat mora baratati s manje piksela, što znači da će se procesor slike manje zagrijavati, odnosno manja je mogućnost da se pregrije u radu, što se pokazalo kao boljka EOS-a R5. Iščitavanje s novog senzora trebalo bi biti 2x brže nego sa starog, a rolling shutter bi trebao biti 3x manje izražen.

Nativna ISO osjetljivost je 80-102.400 (proširiva 40-409,600). Procesor slike je novi BIONZ XR koji je 8x brži od prethodnika. Poboljšan je i automatski autofokus, uključujući i prepoznavanje oka, a AF sustav bi trebalo biti 30% brži. Automatski fokus ima 759 točaka s faznom detekcijom, koje pokrivaju 92% kadra, odnosno 425 točaka s kontrastnom detekcijom. Mehanička 5-osna stabilizacija senzora sad je za 1-stop bolja od prethodnika, odnosno deklarirana je na 5,5 stopa.

Elektroničko tražilo je iznimno detaljno, s 9,44 milijuna točaka, uz uvećanje od 0,9x. Ekran više nije nagibni, kao kod većine Sonyjevih fotoaparata, nego je posve upravljivi, odnosno otvara se na lijevu stranu. Sony je konačno "popravio" ekranski izbornik, koji je meta kritičara na njihovom prethodnim aparatima. A7S III ima dva dvojna utora za memorijsku karticu - u svaki od njih može se umetnuti SDXC kartica (UHS-II) ili novi format kartice CFexpress Type A.

Video mogućnosti

Aparat nudi 4K video s punim iščitavanjem senzora, bez cropanja (osim ako se ne koristi digitalna stabilizacija ili kad se u 4K snima pri 120 sličica u sekundi, kad je crop 1,1x), s tim da konačno može snimati 10-bitni video s 4:2:2 uzorkovanjem boje, a preko HDMI-a može isporučiti i 16-bitni RAW video.

Dakle, u 4K ide do 120 sličica u sekundi, a u Full HD-u do 240 sličica u sekundi. Sad postoji i veći izbor kodeka, pa se tako mogu koristiti Sonyjeva izvedenica HEVC-a, ali i dalje se može koristiti H.264.

Od profila uključeni su i S-Log 2 i 3 te HLG, pri čemu bi korištenje S-Log 3 profila trebalo omogućiti 15+ koraka dinamičkog raspona. Log profili konačno na ovom od Sonyjevih aparata imaju smisla, zahvaljujući 10-bitnoj boji (kod 8-bitne boje često postoje problemi kod izraženije korekcije boja).

Aparat na tržište stiže u rujnu, s cijenom od 3.499 američkih dolara, odnosno 3,799 britanskih funti.