Amazonov "autonomni automobil" za samo 250 dolara

AWS DeepRacer je autonomni trkaći model automobila koji služi za učenje programiranja na području strojnog učenja

Sandro Vrbanus petak, 30. studenog 2018. u 16:01

Developeri, entuzijasti, i svi oni koje zanima strojno učenje i voljeli bi se u njemu okušati, uskoro će imati priliku programirati vlastiti autonomni automobil. No, neće to biti pravi cestovni automobil, već model skale 1:18, AWS DeepRacer koji dolazi iz Amazona. Riječ je o tehnološki naprednom trkaćem modelu vozila koje ima sve potrebne kamere i senzore kako bi se autonomno kretalo po trkaćoj stazi.

Za kretanje ovog malog bolida zadužena je tehnologija umjetne inteligencije i strojnog učenja koja je u stanju učiti iz zadanih situacija i prilagođavati im se. Iako izgleda kao autić na daljinsko upravljanje, AWS DeepRacer sposoban je, dakle, voziti i bez nadzora. Osnovna mu je zadaća naučiti izgled staze i kroz pokušaje i pogreške pokušati je svladati u što kraćem vremenu.

Hardverski gledano, ovaj je model opremljen Intelovim Atom procesorom, 1080p kamerom, baterijama za vožnju i izvođenje softverske podrške, te Wi-Fi modulom. Na kupcima je kasnije da ga programiraju, "podučavaju" vožnji i unaprjeđuju mu algoritme za savladavanje staza. Isti proces programiranja kasnije mogu iskoristiti i u stvarnom životu, odluče li se baviti pravim autonomnim automobilima.

Svi zainteresirani mogu se za svoj AWS DeepRacer predbilježiti već sada po cijeni od 249 dolara u sklopu sustava prednarudžbi. Kada sljedeće godine krene u prodaju ovaj autonomni trkaći model koštat će 400 dolara.