Freewrite Alpha - digitalni pisaći stroj za pisanje bez ometanja

Treća generacija ovog pisaćeg stroja prikuplja sredstva putem IndieGoGo crowdfoundig kampanje, a želi omogućiti pisanje bez ometanja neovisno o tome gdje se nalazili. Na Alphi se može samo pisati.

Tomislav Stanković ponedjeljak, 3. listopada 2022. u 20:37
📷 Image: Freewrite
Image: Freewrite

Pisanje, koliko god se činilo jednostavnim, zahtijeva fokus i svako ometanje može otežati proces pisanja zbog prebacivanja između konteksta onoga o čemu se piše i onoga što je taj proces prekinulo.

Dovoljna je samo jedna notifikacija na računalu ili pametnom telefonu da se fokus opet prekine, a često tih notifikacija bude više. Čak i unatoč postojanju raznih aplikacija koje služe zadržavanju fokusa i onemogućavanju notifikacija.

Kako se može saznati na stranici kampanje, upravo je to cilj Alphe - omogućiti pisanje bez ometanja.

Uređaj težine manje od 1kg i debljine od 1.8cm sastoji se od mehaničke tipkovnice, LCD ekrana na koji stane do 3 reda teksta vidljivog i na sunčevoj svjetlosti i baterije dovoljne za do 100 sati pisanja. Alpha Super Early Bird cijena uređaja iznosi oko 2.000kn.

Napisani tekst nije moguće uređivati direktno na pisaćem stroju, ali Alpha koristi Wi-Fi i može se automatski sinkronizirati s Google Driveom, Dropboxom i Evernoteom tako da je uređivanje moguće putem tih aplikacija na bilo kojem uređaju. 

Ova podjela između pisanja i uređivanja može biti samo još jedan aspekt privlačnosti Alfe za sve koji žele isključivo pisati.