Realme Band, pametna fitness narukvica sa HR senzorom

Realme je predstavio svoju prvu fitness narukvicu - Realme Band koja s jednim punjenjem baterije može raditi do deset dana i koja u realnom vremenu prati otkucaje srca

Stjepan Bilić nedjelja, 8. ožujka 2020. u 04:25

Realme je predstavio svoju prvu fitness narukvicu – Realme Band. Iza ovog i više nego jednostavnog naziva krije se poprilično zgodan paket mogućnosti, od dugotrajne baterije do senzora za praćenje otkucaja srca u realnom vremenu.

Narukvica ima zaslon u boji dijagonale 0,96“ i razlučivosti 80 x 160 točaka. Možda se razlučivost ne čini velikom, ali je dovoljna da istovremeno na zaslonu prikaže do 64 znaka. Preko zaslona se mogu pratiti i duže obavijesti, ali je u tom slučaju potrebno skrolati po ekranu prelaskom prsta preko kapacitivne tipke.

Preko aplikacije LinkSmart može prikazati tekstualne obavijesti sa Facebooka, Messengera, WhatsAppa, Instagrama, Gmaila, YouTubea, Twittera, TikToka te obavijesti o telefonskim pozivima i SMS porukama. Za početak Realme je osigurao pet različitih tema za korisničko sučelje, a kasnije će ih biti i više kako budu stizale softverske nadogradnje.

Proizvođač se prilikom dizajniranja odlučio za dizajn bez kabela. Točnije, da bi se napunila baterija nije potrebno spajati nikakve kabele, jer je sam nosač narukvice USB Type-A port. Skidanjem jednog dijela narukvice otkriva se USB port kojeg je potrebno potom priključiti na bilo koji USB port ili USB punjač kako bi se nadopunila baterija.

Iako se ovakvo rješenje čini zanimljivim, svakako jednostavnijim, ostaje za vidjeti kako će se pokazati u praksi. Naime, narukvicu će u najboljem slučaju biti potrebno skidati jednom u deset dana, dakle otprilike tri puta mjesečno što bi nakon nekog vremena moglo dovesti do rasklimavanja dijela gdje se narukvica spaja s USB portom. No o tom potom.

Narukvica ima bateriju kapaciteta 90 mAh. Kako smo već naveli kapacitet baterije je dovoljan za do deset dana rada. Jednom kada se baterija u potpunosti isprazni do punog kapaciteta dolazi unutar 1 sata i 47 minuta. Napomenimo kako je narukvica otporna na vodu prema standardu IP68, kako pored broja otkucaja srca u realnom vremenu može pratiti i broj koraka, navike spavanja te različite sportske aktivnosti (hodanje, planinarenje, penjanje, vožnju biciklom i drugo).

Kao dodatan plus Realme navodi i mogućnost podsjećanja korisnika kako je vrijeme da popije vode ili da prošeta ako je detektirano duže vrijeme neaktivnosti. Za kupce s indijskog tržišta tu je i posebna Cricket opcija koja pratiti njihovu aktivnost tijekom utakmice kriketa koji je u Indiji vrlo popularan sport.

Dimenzije narukvice su 240 x 19,6 x 11,9 milimetara, a masa 20 grama. Dok je glavni dio uvijek crn (kućište sa zaslonom) narukvice će biti moguće nabaviti u tri boje – crnoj, žutoj te maslinasto zelenoj. Detaljne specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača. Na indijskom tržištu prodaja kreće od 9. ožujka po cijeni od oko 20 USD.