Uređaj za mjerenje ljutine papričica, sasvim prigodnog oblika

S tajlandskog sveučilišta stiže uređaj koji uz pomoć mobitela može svojim senzorima izmjeriti razinu kapsaicina u papričicama, a k tome je i oblikovan da sliči na čili papričicu

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. listopada 2020. u 05:00

Pisali smo ovih dana o kapsaicinu, spoju prisutnome u paprikama koji je vrlo primamljiv mnogima, pa je tako postao neizostavnim dijelom mnogih svjetskih jela i nacionalnih kuhinja. Jedna od tih je i ona tajlandska, pa ne čudi da su upravo znanstvenici s tamošnjeg sveučilišta Prince of Songkla osmislili elektronički senzorski uređaj koji može izmjeriti ljutinu pojedine papričice, i to upravo otkrivanjem prisutnosti kapsaicina i njegove koncentracije.

Gadget se naziva Chilica-Pod, priključuje se putem USB-C priključka na mobitel, gdje se podaci s njegovih senzora očitavaju putem pripadajuće mobilne aplikacije. Da bi stvar izgledala atraktivnije, uređaj je izrađen upravo u obliku papričice koja se uštekava u mobitel, a pri dnu ima otvor na koji se stavlja uzorak za analizu.

Elektrokemijska analiza 🌶️

Kako bi se razina ljutine u nekoj papričici izmjerila Chillica-Podom, potrebno je prvo pripremiti preparat za ispitivanje. Za to se uzima sušena ili svježa chilli papričica, otapa se u etanolu, a tako priređena otopina kapne se na jednokratni testni papir na senzoru.

Sustav je prilično tehnološki napredan i koristi elektrokemijski senzor s grafenskim nanopločicama u kojima su prisutni atomi dušika – sve to kako bi se povećala vodljivost i potaknula reakcija oksidacije kapsaicina. Ona na ovom papiru proizvodi električnu struju koju potom senzori očitavaju i pomoću nje mjere razinu prisutnosti ove "ljute molekule".

O svojem mehanizmu prijenosnog elektrokemijskog "jezika" za testiranje ljutine znanstvenici su objavili i rad u časopisu Applied Nano Materials. Kažu kako su njihova dosadašnja testiranja uzoraka pokazala da senzor ima točnost usporedivu s laboratorijskom opremom iste namjene. Iako za sada Chilica-Pod nije dostupan kao komercijalni proizvod, uz malo dorade vjerojatno bi se kao takav uskoro mogao pojaviti u prodaji, pa bi svatko mogao kod kuće izmjeriti ljutinu papričice bez da je kuša.