EU zbog AdSensea kaznila Google s 1,49 milijardi eura

Već treći puta Europska komisija izriče kaznu Googleu, ovoga puta zbog ilegalnih pokušaja učvršćivanja svoje dominantne tržišne pozicije unutar AdSense oglasne mreže

Sandro Vrbanus srijeda, 20. ožujka 2019. u 14:31

U skladu s nekim špekulacijama koje su se posljednjih dana pojavile u medijima, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager objavila je kako je EU odlučila i treći puta kazniti Google zbog ilegalnog ponašanja. Antitrust povjerenstvo Europske komisije izreklo je ovom tehnološkom i internetskom divu novčanu kaznu u iznosu od 1,49 milijardi eura zbog nepridržavanja pravila u online oglašavanju kroz svoju AdSense platformu.

Google je, kažu, prekršio europska pravila poštene tržišne utakmice i zloupotrebljavao je svoj dominantan položaj tako što je u ugovorima s raznim internetskim stranicama njihovim vlasnicima onemogućavao plasiranje oglasa drugih pružatelja usluga. Time je izravno oštetio kako svoje klijente tako i konkurente.

Ovakvo ponašanje trajalo je duže od deset godina i drugim je kompanijama uskraćivalo priliku da se s njima natječu na temelju svojih zasluga i da uvode inovacije – a potrošačima su uskraćene prednosti koje konkurencija donosi na tržište.

U pojašnjenju odluke o kazni navodi se kako brojne web stranice imaju ugrađene funkcije za pretraživanje. Korištenjem istih korisnici dobivaju kako rezultate pretraživanja tako i ciljane oglase. Kroz svoju platformu AdSense for Search Google i na ovaj način prikazuje oglase i postavlja se kao pružatelj usluga. Na tržištu EU od 2006. do 2016. na ovom je području držao najmanje 70% udjela, a tu je poziciju iskoristio kako bi konkurentima otežavao i zabranjivao oglašavanje unutar spomenutih tražilica.

Ovakvo korištenje dominantne pozicije na tržištu pretraživanja Europska je komisija proglasila ilegalnim i odrezala im kaznu u visini 1,29% Googleovih prihoda u 2018. godini, što iznosi točno 1.494.459.000 eura. Do sada je Google kažnjavan već dva puta za slične postupke: u lipnju 2017. kaznom od 2,42 milijarde, te u srpnju 2018. kaznom od 4,34 milijarde eura.