Google će proizvođačima mobitela u EU početi naplaćivati svoje Android aplikacije

Kako bi se prilagodio europskoj regulativi i da se ne bi doveo u situaciju da ga se optužuje za preferiranje vlastitih usluga, Google ima plan koji se neće svidjeti njegovim partnerima

Sandro Vrbanus srijeda, 17. listopada 2018. u 10:19

Ovoga ljeta Google je u Europskoj uniji "zaradio" kaznu od oko 5 milijardi američkih dolara zbog favoriziranja vlastitih aplikacija na – vlastitom operativnom sustavu. Dakako, riječ je o Androidu i činjenici da se on nalazi na više od tri četvrtine svih mobitela prodanih u EU, a Google je predinstaliranjem svojih usluga na ovom OS-u ojačavao vlastitu poziciju na tržištu, smatra Europska komisija.

U međuvremenu je Google uložio službenu žalbu na ovu kaznu, a sada su iznijeli i poslovni plan koji bi trebao spriječiti da se ovakva situacija ponovi u budućnosti. Najavili su kako će promijeniti svoje ugovore s proizvođačima mobitela na Androidu. To će omogućiti proizvođačima da unutar EU plasiraju svoje "forkane" verzije Androida na uređajima ako to požele.

Ipak najvažnija promjena odnosi se na način distribucije Googleovih aplikacija. Proizvođači mobitela s Androidom morat će, žele li na svoje uređaje predinstalirati Google Search App ili Chrome preglednik, platiti licencu Googleu. Ove dvije aplikacije generiraju prihode kompaniji i osiguravaju da Android i dalje bude besplatan, pa će se one od sada naplaćivati – a sve kako bi se Google na Androidu postavio u isti položaj kao i njegovi konkurenti.

U osnovnom paketu licenci Google će proizvođačima naplaćivati i osnovne aplikacije kao što su Play Store, Gmail, Google Maps i Youtube. Za tražilicu i Chrome bit će ponuđeni posebni ugovori, a za sada nije poznato koliko će proizvođače sve to koštati niti koliko će nova politika licenci utjecati na cijene mobilnih uređaja.

Googleovi novi uvjeti korištenja usluga za proizvođače stupaju na snagu 29. listopada, i odnosit će se na sve mobitele i tablete s Androidom prodane unutar Europskog gospodarskog prostora (EEA), koji osim EU uključuje i Island, Norvešku i Lihtenštajn (dok Hrvatska ima tek status pridruženog člana).