Google unaprijedio mape tako da realističnije prikazuju omjere na Zemlji

Korištenjem WebGL-a Google Maps sada prilikom širenja pogleda na kartu svijeta, umjesto Mercatorove projekcije, prikazuje realističniji globus

Sandro Vrbanus subota, 4. kolovoza 2018. u 13:00

Iako se u 21. stoljeću, kada je znanje cijelog čovječanstva bilo kome dostupno na samo nekoliko klikova, javljaju oni koji tvrde kako je Zemlja ravna – vjerujte nam, nije. Ravna je možda na dvodimenzionalnim kartama koje globus prikazuju nekom od kartografskih projekcija, a donedavno je na taj način bila "ravna" i na servisu Google Maps.

Na ovom se popularnom web kartografskom odredištu mogli do sada Zemlju promatrati kroz Mercatorovu projekciju, koja značajno iskrivljuje oblike i površine na polovima, a njezina je prednost što ne mijenja kutove i oblike kopna i mora koje prikazuje (konformna projekcija).

No, sada je Google Maps dobio nadogradnju kojom je ovaj način prikaza zamijenjen realstičnim trodimenzionalnim prikazom zemaljske kugle na višim razinama zuma – pa stoga kada odzumirate primjerice s Grenlanda neće vam se činiti da je jednake veličine kao u stvarnosti površinom 14 puta veća Afrika, kako je to bilo do sada.

Za realističniji prikaz Zemlje na ovom je web servisu zaslužan WebGL (Web Graphics Library) API. Novo sučelje s okruglom Zemljom dostupno je u desktop inačici Google Mapsa u svim modernim preglednicima.