Google zabranjuje third-party aplikacije za snimanje poziva

Google se već godinama 'bori' s third-party aplikacijama koje vješto zaobilaze pravila i omogućuje korisnicima snimanje poziva. To, naime, od 11. svibnja više neće biti moguće zahvaljujući novim pravilima Play Storea

Matej Markovinović nedjelja, 24. travnja 2022. u 06:00

Google uvodi nova pravila na Play Storeu, prema kojima će se third-party aplikacije za snimanje poziva u potpunosti zabraniti 11. svibnja. Naime, takve aplikacije za pristup audio funkcijama na Android telefonima trenutno koriste Accessibility API, koji je inače dizajniran za osobe s invaliditetom.

Accessibility API nije osmišljen i ne može se zahtijevati za daljinsko snimanje zvuka poziva“, stoji u novim Googleovim pravilima uz napomenu da se upotreba Accessibility API-ja mora dokumentirati u unosu na Google Playu.

Kako prenosi Engadget, Google je postepeno pokušavao eliminirati snimanje poziva na Androidu, uglavnom zbog privatnosti korisnika. Snimanje je gotovo u potpunosti bilo onemogućeno na Androidu 6, a korištenje mikrofona za snimanje poziva blokirano je s Androidom 10.

Međutim, uz Accessibility API, pojedine su third-party aplikacije uspjele izbjeći Googleova ograničenja. To, dakle, od svibnja više neće biti moguće. No, valja istaknuti da nova pravila neće utjecati na zadane aplikacije za pozive poput Google Phonea i Mi Dialera s već ugrađenim snimačem.