Izvršni direktor Nvidije očekuje nestašicu GPU-ova i sljedeće godine

Zbog globalne nestašice čipova i velike potražnje, cijene komponenata naglo su skočile te se čini da se situacija neće tako skoro popraviti

Matej Markovinović četvrtak, 19. kolovoza 2021. u 17:05

Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang, još je početkom ove godine upozoravao na nestašicu GPU-ova kroz cijelu 2021. godinu, a sada je na konferencijskom pozivu u kojem su se razmatrali financijski rezultati, otkrio da ograničenu opskrbu očekuje i u većem dijelu sljedeće godine.

„Očekujem da ćemo sljedeće godine u velikoj mjeri vidjeti okruženje ograničene opskrbe. To je moja pretpostavka u ovom trenutku“, rekao je Huang ističući da je Nvidia osigurala dugoročne mjere u pogledu opskrbe, no kaže da je potražnja i dalje veća od ponude zahvaljujući globalnom nedostatku čipova, piše VideoCardz.

Unatoč ovoj nestašici, Nvidia je i dalje ostvarila rekordan prihod od 6,51 milijardi dolara u ovom tromjesečju, što je 68 posto više u odnosu na prošlu godinu. No, najveći su skok zabilježili upravo u igraćem segmentu koji je činio 3,06 milijardi dolara ukupnog prihoda, ali valja istaknuti da im oko 80 posto GPU-ova dolazi s ograničenjem koje onemogućava rudarenje Etheruama.