Nvidia ponovno ograničava rudarenje na RTX 3060

Američka se tehnološka tvrtka Nvidia u ovom vremenu nestašice čipova, svim silama bori protiv rudara koji ne koriste GPU-ove za igranje videoigara, pa tako onemogućuju igračima da ih kupe

Matej Markovinović petak, 30. travnja 2021. u 10:25

Nvidia novim ažuriranjem koje još jednom dodaje hash rate limiter na RTX 3060 grafičke kartice (GPU), ponovno pokušava ograničiti njenu upotrebu za rudarenje Ethereuma, prenosi VideoCardz.com.

Naime, Nvidia je još u veljači, s namjerom da smanji korištenje RTX 3060 GPU-a za rudarenje, izbacila upravljačke programe namijenjene ograničavanju hash ratea Etheruama za oko 50 posto. Ograničenje je trajalo malo više od mjesec dana, jer je Nvidia „slučajno“ izbacila verziju upravljačkog programa koji uklanja hash rate limiter.

Novi upravljački program GeForce 466,27, vraća originalno ograničenje, a Nvidia napominje da će on biti neophodan od svibnja za sve buduće RTX 3060 grafičke kartice.

Izvor: Nvidia
Izvor: Nvidia

Osim toga, VideoCardz.com izvještava da Nvidia radi na ažuriranoj verziji grafičkih procesora Lite Hash Rate (LHR) na ostalim RTX 30 modelima, uključujući i RTX 3060 Ti, 3070 i 3080. Nova bi verzija LHR-a trebala obeshrabriti rudare kriptovaluta da što prije „ugrabe“ već ograničene zalihe GPU-ova te tako onemoguće kupnju igračima, za koje su, prema Nvidiji, one i namijenjene.