Radeon Pro VII - grafički akcelerator za radne stanice

AMD Radeon Pro VII novi je grafički akcelerator posebno dizajniran za pokretanje zahtjevnijih radiodifuznih i medijskih projekata, složenih simulacija računalnog inženjeringa i razvoj računalnih aplikacija visokih performansi

Stjepan Bilić ponedjeljak, 18. svibnja 2020. u 19:45

AMD je predstavio novi grafički akcelerator za radne stanice – Radeon Pro VII. Proizvođač napominje kako je novi Radeon Pro VII posebno dizajniran za potrebe profesionalnih korisnika poput TV studija i inženjerskih stručnjaka. Novi Radeon dizajniran za pokretanje zahtjevnijih radiodifuznih i medijskih projekata, složenih simulacija računalnog inženjeringa (CAE) i razvoj računalnih aplikacija visokih performansi (HPC).

AMD Radeon Pro VII stiže u konfiguraciji sa Vega 20 GPU-om (Vega 20 GL XT) i 16 GB HBM2 memorije. Grafički čip proizveden je u 7-nm FinFet procesu, dimenzije su mu 331 mm2, a sastoji se od 13,230 milijuna tranzistora.

Radeon Pro VII
Broj Compute Unita / stream procesora 60 / 3.840
Takt GPU-a (Base / Max) 1.400 / 1.700 MHz
Memorijsko sučelje 4.096 bit
Memorija 16 GB HBM2
Memorijski bandwidth 1.024 GB/s
Performanse 6,5 TFLOPS (FP64), 13 TFLOPS (FP32)
Napajanje 1 × 6pin PCIe, 1 × 8pin PCIe
Videoizlazi 6 × Display Port 1.4
TDP 250W

Zahvaljujući gore navedenim specifikacijama Radeon Pro VII ima 26% veće performanse u obradi 8K slike u BlackMagic Design DaVinci Resolve, profesionalnom softveru za obradu videa. S novim Radeonom na tržište radih stanica dolazi i AMD Infinity Fabric Link tehnologija koja ubrzava protok podataka aplikacija te time omogućava brzu komunikaciju između GPU-a i GPU-a u konfiguracijama multi-GPU sustava. AMD Infinity Fabric Link nudi do 5,25x PCIe 3.0 x16 propusnosti s komunikacijskom brzinom do 168 GB/s „peer-to-peer“ između GPU-a.

Visoke performanse i napredne značajke omogućuju post-produkcijskim timovima i RTV postajama upravljanje sa 8K sadržajem neovisno o lokaciji rada (kabina za emitiranje, na katu studija ili preko veze za medijske poslužitelje). Također omogućuje inženjerima i znanstvenicima podataka upravljanje s većim i složenijim modelima i skupovima podataka, smanjujući pritom vrijeme rada za inženjerske simulacije i znanstvena računalna radna opterećenja.

Daljnje odlike Radeona Pro VII su podrška za PCIe 4.0, Frame Lock/Gen Lock, podrška za više zaslona visoke razlučivosti te podrška za ROCm – otvorenu softversku platformu za ubrzano računanje, a time i podršku za programiranje s OpenMP, HIP i OpenCL te podršku za strojno učenje i HPC okvire uključujući TensorFlow, PyTorch, Kokkos i Raja.

Uz grafički akcelerator AMD je osvježio i softver – Radeon Pro Software za Enterprise (20.Q2) donosi 14% poboljšanje u performansama i može se preuzeti s njihovih stranica. AMD Radeon ProRender je također osvježen dodavanjem dodataka za SideFx Houdini i Unreal Engine te ažuriranih dodataka za Autodesk Maya i Blender. Za programere AMD je pripremio novo izdanje ProRender SDK-a koje je dostupno preko portala GPUOpen.com zajedno s beta inačicama budućeg Radeon ProRender 2.0 izdanja koje će donijeti bolju podršku za CPU i GPU uz „open-source“ pluginove.

Detaljne specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača. Radeon Pro VII na tržištu bi se trebao pojaviti sredinom idućeg mjeseca (lipanj 2020.) po preporučenoj, maloprodajnoj, cijeni od 1.899 USD. Cijena je bez PDV-a. Prve radne stanice koje će se temelji na Radeonu Pro VII OEM proizvođači će plasirati na tržište u drugoj polovini 2020. godine.