Corsair Void Pro RGB USB - Dobar postao bolji

Hiperaktivni Corsair ljetos je obnovio vlastitu ponudu headsetova za igranje. Postojećim modelima dodan je sufiks "Pro", a na tržište su stigli s rekoncipiranim i poboljšanim mikrofonom, inače najslabijim aspektom prethodnika, ali i drugačije ugođenim zvukom i nekolicinom sitnijih kozmetičkih preinaka

Davor Šuštić utorak, 22. kolovoza 2017. u 21:35
Specifikacije
Sučelje USB
Duljina kabela 2,1 m (gumirani)
Driveri 50 mm
Jamstvo 2 godine

Corsair je svoju ponudu headsetova za igranje obogatio s dva bežična modela, Void Pro RGB Wireless i RGB Wireless SE, koja se međusobno razlikuju samo bojom, te dva žična. Void Pro Surround opremljen je klasičnim 3,5-milimetarskim ulazom i izlazom za zvuk, a Void Pro RGB USB, na kojeg ćemo se u ovom opisu fokusirati, na računalo se spaja putem USB-a (dakle, posjeduje vlastitu zvučnu karticu) i pažnju pokušava privući RGB efektima.

Pomoću tipke na lijevoj ušnoj školjci moguće je uključivati i isključivati mikrofon
Pomoću tipke na lijevoj ušnoj školjci moguće je uključivati i isključivati mikrofon

 

Ako se pitate koji je smisao šarene rasvjete na uređaju koji za vrijeme korištenja ne vidimo, jer nam sjedi na glavi - pa, nema ga. Ako vas živcira, moći ćete ju isključiti unutar Corsair Utility Enginea, softverskog rješenja za upravljanje svim tvrtkinim periferijama. Otići ćete u kategoriju "Lighting Effects" i odabrati bizarno nazvanu opciju "Select Effect". Zašto se ona ne zove "Lights Off", "RGB Disabled" ili nešto slično, mnogo smislenije, pitat ćemo se barem do kraja ove rečenice. U slučaju da nemate ništa protiv malo RGB blinga, zanimat će vas da Corsairov amblem na lijevoj i desnoj ušnoj školjci može imati statičnu boju, ali i treperiti, pulsirati, oponašati disanje i prelijevati se u duginim bojama. Boju i intenzitet većine ovih efekata, naravno, definiramo sami.

Iako je konstrukcija plastična, kvaliteta izrade na visokoj je razini
Iako je konstrukcija plastična, kvaliteta izrade na visokoj je razini

Mnogo važniji od svjetlosnih efekata drugi su aspekti Voida Pro RGB USB, poput udobnosti i akustičkih performansi. U svakome od njih ovaj headset nudi doista mnogo. Načinjen je od robusne plastike te ni na jednom dijelu ne škripi ili djeluje kao da bi se mogao raspasti. Za izradu jastučića korištena je memorijska pjena, koja je prekrivena rupičastom tkaninom. To je rezultiralo izuzetno mekanim jastučićima u kojima uši ostaju dovoljno dobro provjetrenima da korištenje Corsairovog headseta ne predstavlja problem ni u ovim nehumano vrućim ljetnim mjesecima. Istom kombinacijom materijala prekrivena je i donja strana obruča. Pridodamo li tome neveliku bočnu silu pritiska, dobivamo doista izvanredno udoban headset, kojeg ćete bez ikakvih bolova na glavi držati tri, pet ili deset sati u komadu.

Izvrsna udobnost i kvalitetan zvuk temeljne su karakteristike Voida Pro RGB USB
Izvrsna udobnost i kvalitetan zvuk temeljne su karakteristike Voida Pro RGB USB

Lijeva ušna školjka s vanjske strane sadrži veliku tipku za isključenje mikrofona. Kad se pritisne, LED-ica u blizini glave mikrofona zasvijetli crvenom bojom, čime nam daje do znanja da mikrofon trenutno ne bilježi govor. Donji kut lijeve ušne školjke krije višefunkcijski prekidač. On se koristi za namještanje glasnoće zvuka, prebačaj između audio profila (postavki ekvilizatora) konfiguriranih unutar Corsair Utility Enginea te aktivaciju Dolby Headphone Surrounda, iznenađujuće solidnog virtualnog 7.1 surround sounda, koji možda ne nudi preciznost klasičnog stereo načina rada, ali nam se u igrama i filmovima pokazao vrlo zabavnim.

Akustičke performanse još su jedan aspekt u kojem Void Pro RGB USB impresionira. Ugrađeni 50-milimetarski zvučnicinamješteni su na način da nude precizan i konkretan bas, ali bez njegovog prenaglašavanja i ulaska u srednji i visoki dio frekvencijskog spektra. Zahvaljujući tome, dobili smo headsetkoji je istovremeno zabavan i zadivljujuće informativan, u smislu da omogućava točnu detekciju trenutne lokacije i smjera nadiranja neprijatelja. U igrama poput PlayerUnknown's Battlegroundsa, gdje takvo što znači razliku između života i smrti, ovaj headset svojim vlasnicima daje definitivnu prednost.

Osim u bijeloj, headset je dostupan i u crnoj boji
Osim u bijeloj, headset je dostupan i u crnoj boji

Povrh svega toga, a zahvaljujući dobro izbalansiranom zvuku, Corsair Void Pro RGB USB se uspješno nosi i sa širokim spektrom glazbenih žanrova. Njegova dinamika, čistoća zvuka i čvrstoća basa pobrinut će se da vam ovo budu jedine slušalice koje ćete trebati u blizini računala. Mikrofon možda nema finoću potrebnu da bi se koristio za ozbiljno streamanje na Twitchu i snimanje glasovnih komentara za YouTube, ali posao komunikacije sa suborcima (Discord, TeamSpeak) obavlja izvrsno, bez pogovora ili problema.

Sa svim tim na umu - topla preporuka!

 

Corsair Void Pro RGB USB

  • Kvaliteta zvuka u igrama i za slušanje glazbe
  • Izvanredna udobnost
  • Zabavan 7.1 surround sound
  • Driver je neosporno moćan, ali još uvijek relativno neintuitivan
  • Ovakav headset zaslužuje još bolji mikrofon
Zvuk 9
Udobnost 10
Mikrofon 6
UKUPNO 9
Cijena 80 EUR Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair