Huawei Vision - pametni 4K TV koji najvjerojatnije neće stići dalje od Kine

Huawei je danas imao pune ruke posla, pored nove Mate 30 serije pametnih telefona te novog pametnog sata Watch GT 2, predstavio i pametni televizor – Vision

Stjepan Bilić petak, 20. rujna 2019. u 06:00

Huawei je danas, 19. rujna 2019., održao događaj na kojemu je predstavio svoje nove pametne uređaje iz serija Mate 30, Watch GT i Vision. Dok za prve dvije ne treba neko posebno objašnjenje, radi se o novim pametnim telefonima i satovima, za treću možda treba – riječ je o Huaweijevom prvom pametnom televizoru.

Huawei je za početak odlučio ponuditi tri modela – sva tri dijele većinu specifikacija, a razlikuju se tek po dijagonali zaslona, a kasnije će se i po cijeni, koja u ovom trenutku još nije poznata. Huawei Vision moći će se na pojedinim tržištima nabaviti u veličini od 55, 65 i 75 inča.

Svi modeli su opremljeni Quantum Dot zaslonima visoke 4K razlučivosti i odlikuju se osvježavanjem od 120 Hz. Modernog su dizajna, rubovi oko zaslona su tanki, a okvir kućišta od metala. Kako je televizor zamišljen kao centralno mjesto u dnevnoj sobi dobio je i neke dodatne značajke. Primjerice web kameru kako bi mogao poslužiti i za poslovno-privatne video razgovore.

Budući su zadnjih mjeseci svi poprilično paranoični oko prisluškivanja i tajnog nadgledanja, web kamera je većinu vremena skrivena unutar televizora, odnosno njegovog kućišta. Kamera se aktivira tek na korisnikov zahtjev i tada pomoću pop-up sustava izlazi van kućišta i obavlja svoju svrhu – snimanje okoline i ljudi u prostoriji.

Kao softverska platforma izabran je HarmonyOS, tvrtkina alternativa Googleovom Androidu. HarmonyOS ujedno služi i kao svojevrsni hub preko kojeg je moguće povezati druge pametne uređaje unutar doma. Jedini preduvjet je da uređaji podržavaju HiLink platformu. Tijekom predstavljanja istaknute su i AI značajke televizora. Naime, Huawei Vision pomoću AI moda može prilagođavati filter plave svjetlosti te tako pomoći u zaštiti očiju korisnika.

Nadalje, televizor podržava glasovne komande, a može i prepoznati lice korisnika te pratiti korisnikove pokrete. Vlasnici Huaweijevih pametnih telefona moći će koristi i opciju „One-hop Projection“ kojom će lako moći povezati svoj mobilni uređaj s televizorom i reproducirati sadržaj. Daljinski upravljač je također moderan, pored osnovnih tipki ima i touchpad kako bi kretanje kroz izbornike i opcije bilo što lakše. Baterija u daljinskom upravljaču se puni preko USB-C kabela.

Nažalost Huawei nije naveo termin kada će Vision TV biti dostupan za kupnju, kao ni iznos koji će pritom biti potrebno izdvojiti. Također nije bilo govora ni o tržištima na kojima će biti dostupan. Za sada je jedino 100% sigurno kinesko tržište, dok su sva ostala pod velikim upitnikom. Razlog je poznat, zbog američkih sankcija, Huawei ne može koristiti američke tehnologije pa tako ni puni Android s Google servisima i trgovinom aplikacijama, a kao takav će teško proći kod zapadnjačkih kupaca, koji su navikli na Google i njegove usluge i servise.