Huawei prvi puta javno prikazao detalje vlastitog HarmonyOS-a

Na developerskoj konferenciji u kineskom Dongguanu Huawei je prvi puta javnosti prikazao svoj operacijski sustav, namijenjen da zamijeni Android, ali i druge OS-ove

Sandro Vrbanus petak, 9. kolovoza 2019. u 10:35

Kao što je bilo najavljeno prije nekoliko dana, Huawei je svoju developersku konferenciju u kineskom Dongguanu otvorio prezentacijom novog vlastitog operacijskog sustava. Sustav koji se razvijao pod nazivima Ark OS i HongMeng u konačnici je dobio ime HarmonyOS, koje je kompanija prije nekog vremena i zaštitila. Na samoj prezentaciji otkriveno je podosta o tome kako će Harmony funkcionirati "ispod haube", pa krenimo redom.

Jedan OS za sve

Harmony neće biti samo operacijski sustav. Njegova je misija pokrenuti cijeli "pametni ekosustav" i donijeti novo korisničko iskustvo, te povezati sve uređaje – od računala, servera, mobitela, do IoT gadgeta. HarmonyOS je, kažu, izrađen za sve scenarije, modularan je, te fokusiran na stabilnost, brzinu, fluidnost u radu i minimalnu latenciju. Zasnovan je na microkernelu, što će omogućiti fleksibilnost i dodatnu sigurnost.

Novi OS bit će fleksibilan u pogledu instalacije na raznovrsne uređaje, bili oni računala, nosivi uređaji, mobiteli, televizori, ili, primjerice, automobili. Jedinstveni developerski ekosustav značit će da će istu aplikaciju biti moguće prilagoditi za izvođenje na bilo kojem od ovih uređaja.

Sigurnost će kod Harmonyja biti na visokoj razini pa HarmonyOS neće dozvoljavati pristup rootu uređaja, što su identificirali kao sigurnosni problem Androida i Linuxa. U budućnosti će, pak, ovaj OS postati open source.

Za sada ostaje u pričuvi

Danas Huawei nije prikazao kako bi HarmonyOS trebao izgledati jednom kada stigne na mobitele, no za sutra su obećali prezentaciju istoga na prvom uređaju koji će s novim OS-om biti isporučen. Bit će to televizor marke Honor.

Rad na ovom OS-u Huawei je započeo prije dvije godine, a ove su godine ubrzali njegov razvoj nakon poznatih problema s Googleom i neizvjesnosti oko budućnosti suradnje s njima na Androidu. Migracija svih uređaja na HarmonyOS nije zahtjevna, pa u Huaweiju kažu kako su spremni "učiniti je odmah, u jedan do dva dana". Ipak, zbog svih dosadašnjih partnera za sada planiraju ostati na Androidu, a HarmonyOS čuvati kao "rezervu". Portanje Android aplikacija na njega je, kažu, vrlo jednostavno.

Na današnjoj konferenciji Huawei je također najavio evolucijski plan za HarmonyOS i njegovu jezgru. HarmonyOS 1.0 prvi će put biti predstavljen na proizvodima s pametnim zaslonima koji bi trebali biti predstavljeni krajem ove godine. Tijekom sljedeće tri godine, HarmonyOS će biti optimiziran i postepeno usvojen u širokom rasponu pametnih uređaja, uključujući nosive uređaje, Huawei Vision i dodatnu opremu za automobile.