Vlasti SAD-a neće poslovati s Huaweijem, a dozvole drugima za sada ne izdaju

Prvo su im uveli sankcije, pa potom najavili da će Huawei ipak smjeti surađivati s kompanijama u SAD-u, a sada opet vraćaju sve na početak

Sandro Vrbanus subota, 10. kolovoza 2019. u 18:00

Posljednjih mjeseci odnosi Huaweija s SAD-om prilično su napeti budući da se ova kompanija našla usred trgovinskog rata SAD-a i Kine. Slijedom toga Huawei je proglašavan "špijunskom kompanijom" i dospio je na crnu listu američkih vlasti, prekid suradnje najavili su mu Google i mnogi drugi, da bi samo nekoliko tjedana nakon toga došlo do velike promjene. Tada je, podsjetimo, Trumpova administracija najavila da će određenim američkim tvrtkama dati licence za suradnju s Huaweijem.

Međutim, ovoga tjedna došlo je do novog zapleta. Trump i dalje prijeti dodatnim carinama i sankcijama za Kinu, proglašava ovu zemlju manipulatorom valutnim tečajem, te tako ponovno rasplamsava trgovinski rat. Kina na to odgovara najavom bojkota američkog izvoza agrikultura, a Trump se vraća svojoj staroj "mušteriji" – Huaweiju. U razgovoru s novinarima jučer je izrijekom naglasio "nećemo raditi s Huaweijem".

Dozvole na čekanju

"To ne znači da se nećemo nešto dogovoriti ako i kada postignemo trgovinski sporazum, ali nećemo surađivati s Huaweijem", kazao je. Finalna zabrana suradnje svim američkim državnim institucijama stupit će na snagu sljedećega tjedna, a u nju su uključeni i Huawei i, primjerice, ZTE. Od 13. kolovoza tako federalne vlasti neće više imati nikakve poslovne veze s kineskim telekomunikacijskim kompanijama.

Da stvar bude još gora, Trumpova vlada do sada je dobila 50 zahtjeva kompanija za suradnju s Huaweijem, no još nije izdala niti jednu najavljenu dozvolu. Trgovinski rat je, dakle, ponovno u središtu pozornosti, vjerojatno do neke sljedeće Trumpove izjave. U međuvremenu Huawei sprema svoj HarmonyOS, najavljuje da njime može zamijeniti Android u dan-dva, ali se svejedno priprema na izazovne mjesece koji su pred njima.