Izašle nove informacije o PlayStationu 5 Pro, Sonyjevoj 'high-end' konzoli

Prema novim informacijama, GPU renderiranje na PlayStationu 5 Pro trebalo bi biti oko 45 posto brže u usporedbi s običnom verzijom konzole, dok će CPU ostati isti, ali uz viši takt od 3,85 GHz

Matej Markovinović četvrtak, 18. travnja 2024. u 02:07
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Prošloga je mjeseca izašla vijest da Sony radi na PlayStationu 5 Pro koji će imati GPU i do tri puta brži od onoga u običnim modelima konzole. Prema informacijama iz internog dokumenta tvrtke koje su sredinom ožujka dobili youtuber Moore's Law is Dead i novinar Tom Henderson s Insider Gaminga, Pro verzija konzole izaći će već krajem ove godine.

Američki tehnološki portal The Verge dobio je sada nove informacije vezane uz Sonyjevu nadolazeću konzolu, navodeći da joj je kodno ime „Trinity“. Prema navodno pouzdanim izvorima The Vergea, promjene na PlayStationu 5 Pro trebale bi učiniti konzolu sposobnijom za renderiranje igara s uključenim ray tracingom, a određeni bi naslovi trebali imati značajno veći FPS.

GPU renderiranje trebalo bi biti oko 45 posto brže u usporedbi s običnom verzijom konzole, dok će CPU ostati isti, ali uz viši takt od 3,85 GHz. Osim toga, propusnost memorije bit će 576 GB/s, dok je u običnom PlayStationu 5 448 GB/s, a i cjelokupni memorijski sustav trebao bi biti ponešto učinkovitiji. Igre će moći koristiti dodatnih 1,2 GB sistemske memorije na Pro verziji, odnosno ukupno 13,7 GB.

Ističe se i činjenica da PlayStation 5 Pro dolazi s „prilagođenom arhitekturom za strojno učenje“ te da će tehnologija PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) koristiti oko 250 MB memorije. Navodi se da će PlayStation 5 Pro biti predstavljen kao „high-end“ verzija obične konzole, a developeri navodno već sada mogu naručiti testne inačice Pro modela.

Sony očekuje od developera da sve igre koje će izaći nakon kolovoza ove godine, podržavaju značajke PlayStationa 5 Pro.