PlayStation 5 Pro imat će i do tri puta brži GPU od obične verzije konzole

PlayStation 5 Pro trebao bi imati podršku i za Sonyjevu tehnologiju za povećavanje rezolucije slike pomoću strojnog učenja, što znači da bi igrači konačno mogli doživjeti i igranje u 8K

Matej Markovinović subota, 16. ožujka 2024. u 19:31
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Sony navadno radi na PlayStationu 5 Pro koji će imati GPU i do tri puta brži od onoga u običnim modelima konzole. Prema informacijama iz internog dokumenta tvrtke koje su dobili youtuber Moore's Law is Dead i novinar Tom Henderson s Insider Gaminga, Pro verzija konzole izaći će već krajem ove godine.

U dokumentu se također spominje da će PlayStation 5 Pro imati 33,5 teraflopsa, do 45 posto bolje performanse renderiranje te do tri puta bolje performanse u ray tracingu. Za usporedbu, obični PlayStation 5 ima 10,28 teraflopsa, tako da bi utrostručenje tog broja predstavljalo značajno povećanje performansi samo na strani GPU-a.

Osim toga, spominje se i da će konzola podržavati PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), tehnologiju za povećavanje rezolucije slike pomoću strojnog učenja, sličnu Nvidijinom DLSS-u ili AMD-ovom FSR-u. Imajući to na umu, nagađa se da bi PlayStation 5 Pro konačno mogao pokretati igre u 8K rezoluciji.

Trenutno nije poznato koliko će PlayStation 5 Pro koštati.