Igrali smo

FIFA 23 - Sve ima svoj kraj

Damir Radešić četvrtak, 6. listopada 2022. u 19:24

Posljednja FIFA u režiji Electronic Artsa, svakako je najmasivnije izdanje ovog serijala, no samo će zagriženi fanovi primijetiti razlike u odnosu na prethodnika, što postavlja pitanje isplativosti

FIFA 23
Proizvođač / Izdavač EA Vancouver / EA Sports
Platforme PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch
URL https://www.ea.com/games/fifa/fifa-23

Trideseto, jubilarno izdanje serijala FIFA, pod vodstvom Electronic Artsa, ujedno je i posljednje na kojem su radili, s obzirom na to da je već ranije najavljeno kako gube licencu. Naime, sama FIFA za novi je ugovor tražila daleko veći iznos, koji EA nije želio platiti, pa je najavljeno kako će FIFA (igra) prijeći u vlasništvo novog izdavača, kada pronađu voljne i dovoljno bogate, dok će Electronic Arts nastaviti vlastiti nogometni serijal, pod imenom EA Sports FC iduće godine, za koji nas je nekako strah na što će nalikovati.

Kako god bilo, FIFA 23 je među nama, na radost ili žalost ogromne baze igrača, od kojih si mnogi s potpunim pravom svake godine postavljaju isto pitanje: "Isplati li se?". Na to će sami morati pronaći odgovor, jer realno, igračima koji nisu neki veliki zaljubljenici u taj serijal, a povremeno ipak vole baciti kakav virtualni nogometni turnir s prijateljima, sve će izgledati kao i ranije. S druge strane, FIFA 23 donosi neke vrijedne novosti, koje će fanovi znati cijeniti, i kupnju nove verzije opravdavati ženskim nogometnim ligama, HyperMotionom 2, neobranjivim udarcima koji sada zahtijevaju "ručno" ciljanje i, dakako, Ultimate Teamom, koji je također doživio blagi redizajn.

Prošlogodišnja FIFA prvi je put predstavila HyperMotion, a svježe izdanje donosi njegova nasljednika, HyperMotion 2. U osnovi, riječ je o tehnologiji kojom su snimane stvarne utakmice, i pokreti svih igrača preneseni su u svijet igre, što donosi realnije animacije i mnogo uglađeniju igrivost virtualnih nogometaša. Istina, i dalje postoje određene situacije u kojima igrači naprave određene čudne pokrete, no napredak u odnosu na prethodnika, svakako je vidljiv.

Sama igrivost također je doživjela manje promjene, pa su obrambeni igrači postali daleko bolji u svojim dužnostima, ali valja spomenuti kako njihova kontrola traži daleko više preciznosti prilikom pozicioniranja, kao i pravodobnu reakciju, a čini nam se da je umjetna inteligencija protivničke obrane nešto pametnija, s obzirom na to da nismo mogli ponovno iskorištavati iste "rupe", kao što smo to radili ranije.

Ono što nam se posebno svidjelo, bili su jaki udarci, praktički neobranjiva zakucavanja lopte u mrežu, koja su dobila pomalo arkadni prizvuk. Naime, oni su također vremenski tempirani i zahtijevaju poprilično vježbe, s obzirom na to da ne postoje jasni pokazivači gdje će lopta završiti, što, pak, ovisi o lijevoj gljivi na kontroleru, i o tome s koliko snage udarate, ali jednom kada naučite osnovu, utakmice će dobiti potpuno novi prizvuk, i uživat ćete u uistinu impresivnim golovima.

Bez iznenađenja, FIFA Ultimate Team, ili skraćeno FUT, i dalje je pogonsko gorivo i tvornica novca za Electronic Arts i njihove partnere, a imamo dojam da je ovim oproštajnim izdanjem, slaganje vlastitog tima iz snova stiglo u pojednostavljenom izdanju, u odnosu na prethodnike.

Kemija je smanjena sa 100 na 33, i premda i dalje igrači dobivaju bonuse od suigrača koji su iz istog kluba, lige ili, pak, iste narodnosti, više ne moraju biti jedni do drugih, što omogućuje veću raznovrsnost i uvrštavanje igrača koji inače nikad ne bi dospjeli u vašu najbolju momčad. Dakako, FUT će i dalje privlačiti nogometne fanove koji će nemilice trošiti novac na nove karte, u principu "loot boxove" s čime EA nema problema, te su i sami svojedobno izjavili kako su oni "dio FIFA-e koji fanovi vole".

Onima koji nisu preveliki zaljubljenici u Electronic Artsovu viziju nogometa, činit će se kako FIFA 23 ne donosi neke bitne pomake u odnosu na prethodnika, i imaju apsolutno pravo, ne treba im ovogodišnji nastavak. Fanovima koji će, pak, žestoko braniti "velike" novosti, preporučujemo da je kupe, baš kao što to čine svake godine. Sve ovisi u koju se kategoriju svrstavate, no realno gledano, FIFA 23 definitivno je sadržajno najbogatiji nastavak dosad, ali opet, bez nekih većih inovacija.

Igrano na PlayStationu 5, kôd ustupio izdavač

FIFA 23

  • HyperMotion 2
  • Ženski nogomet
  • FUT kemija
  • Kaotični izbornici
  • Loot boxovi
  • Premala razlika u odnosu na FIFA-u 22
Ocjena
75%
Cijena 599 kuna (PS Store)