Blizzard aktivirao Defense Matrix, skup mjera i priprema za izlazak Overwatcha 2

Blizzard se uvelike priprema za izlazak Overwatcha 2 kojeg ćemo zaigrati idući tjedan, a cilj im je osigurati integritet same igrivosti, te promicati pozitivno ponašanje igrača

Damir Radešić srijeda, 28. rujna 2022. u 14:22

Mrežna pucačina Overwatch 2, ili kako je njeni autori nazivaju "hero shooter", stiže idući tjedan, 4. listopada. Kao nastavak prvog dijela od prije šest godina, ovo poglavlje donosi neke promjene poput manjeg broja članova u timovima, redizajna heroja, nove načine igranje, kooperativne misije, a redizajn nije izbjegao ni poslovni model na kojem počiva. Naime, developeri su se ovaj put odlučili za free-to-play model što znači da će se u igri naći gomila igrača znatiželjnih da je isprobaju što sa sobom povlači i određene rizike lažnih korisničkih računa i toksičnog ponašanja pojedinaca.

Prema novom službenom priopćenju, Blizzard je pokrenuo program Defense Matrix, nazvan prema prepoznatljivoj sposobnosti D.Va, a isti uključuje niz mjera kojima je cilj očuvati integritet igre i potaknuti pozitivno ponašanje kod igrača. Defense Matrix je stvoren zajedničkim naporima više timova koji su dobili zadatak definirati i razviti programe koji će osigurati pozitivno iskustvo za sve igrače, brzo otkrivati varalice i igrače koji ometaju ostale, te ih udaljiti iz igre, kao i poticati konstruktivne i pozitivne odnose u zajednici.

Obzirom da se serveri Overwatcha gase 2. listopada, a njegovog nasljednika Overwatcha 2 pokreću 4. listopada, od tog datuma vrijedi i novo pravilo da svaki igrač mora imati aktivan telefonski broj kojeg će vezati uz svoj korisnički račun, te se na taj način verificirati. Dakako, isti broj se ne može koristiti više puta što će igračima koji su dobili zabranu otežati povratak u igru.

Nadalje, Blizzard već godinama radi na programu koji će otkrivati i sprječavati nepoželjno ponašanje igrača, varanje i toksičnost u tekstualnoj komunikaciji što će biti uvršteno i u Overwatch 2, a nekoliko tjedana nakon izlaska, ovaj će dio biti nadograđen praćenjem glasovne komunikacije i reagiranjem prema potrebi, no kao i uvijek, najveći doprinos u održavanju zdrave zajednice će dati sami igrači koje pozivaju da prijave svake sumnjive i nepoželjne aktivnosti.

Blizzard je predstavio i program First Time User Experience (FTUE) namijenjen igračima koji naprave korisničke račune nakon izlaska igre. U osnovi, isti je namijenjen postupnom otključavanju igre i prikupljanju povratnih informacija svježih bojovnika, pa će kompetitivni način igranja i chat unutar igre za takve biti dostupan nakon 50 brzinskih partija, dok će im nakon 100 mečeva biti dostupni i svi heroji.

Autori su odlučili ukloniti stupanj napretka igrača zbog kojeg su čak i prije početka partija nastajale predrasude o suborcima koje su se mogle razviti u toksičnost, a glede same komunikacije, dodan je sustav "pinganja" kako bi i oni koji ne žele koristiti glasovnu komunikaciju mogli dijeliti informacije sa svojim timom. Generalni kanal za razgovor u izbornicima nestaje jer je zaključeno da je mjesto na kojem se pojavljivalo najviše nepoželjnog ponašanja, a dodatne detalje o ovim sigurnosnim mjerama potražite u službenoj objavi.