Filmaš tvrdi da su njegove kreacije iskorištene za Resident Evil Village bez dozvole

Režiser Richard Raaphorst smatra da je Capcom iskoristio dizajn njegovih likova iz filma Frankenstein's Army kao predložak za čudovišta u Resident Evilu Village - i vjerojatno ima pravo

Damir Radešić utorak, 11. svibnja 2021. u 15:54

Novi Capcomov horor Resident Evil Village je trenutno veliki hit, a njegova popularnost privukla je i osobe koje nisu nužno povezane s industrijom igara. Jedan od takvih je i režiser Richard Raaphorst koji je 2013. izbacio film Frankenstein's Army o grupi sovjetskih vojnika koji nabasaju na oronulu tvornicu u kojoj sumanuti nacistički znanstvenik radi ekeperimente na ljudima i kreira kojekakva čudovišta s mehaničkim dijelovima.

Ništa spektakularno i vjerojatno za Frankenstein's Army ne bismo ni čuli da na svom profilu LinkedIna Raaphorst nije stavio objavu u kojoj uspoređuje vlastitu kreaciju s onom iz Resident Evil Villagea. Konkretno, riječ je o Sturmu, čudovištu koje umjesto torza ima propeler zrakoplova s motornim pilama umjesto klasičnih krilca i predstavlja jednog od opasnijih neprijatelja kojeg susrećemo u tvornici, a već na prvu su sličnosti vidljive.

U svojoj objavi Raaphorst kaže kako je 2013. režirao Frankenstein’s Army, "ludi film s čudovištima" čiji je dizajn njegovih ruku djelo, a jedan od njih je iskorišten bez ikakve autorizacije ili spominjanja u novom Resident Evilu. Vatru je dodatno potpirio korisnik Twittera CloneKorp koji je objavio još usporedbi, no ruku na srce, iako su neke sličnosti vidljive, teško je tvrditi da je Capcom pri dizajnu imao na pameti isključivo Frankenstein’s Army.

Raaphorst doduše ne dijeli naše mišljenje, te je nadodao kao su stvari gore no što se nadao, te da je isprva bio bijesan, pa ponosan i na koncu tužan. Navodno mu je želja raščistiti jesu li sličnosti slučajne ili namjerne, te ne namjerava podizati tužbu, već bi samo želio da mu Capcom oda priznanje.

Iz Capcoma se (još) nisu oglasili na njegove prozivke, ali se na LinkedInu javio Daniel Ponce koji si je dao truda pročačkati po skicama koje se otključavaju nakon prvog prelaska Resident Evila Village. Ponce kaže kako skicu Sturma prati tekst u kojem developeri kažu kako je isti temeljen na čudovištu iz filma "Frankenstein". Osobno nismo još došli do tog stadija igre da bismo mogli provjeriti ove navode, no izgleda da je Capcom Raaphorstu ipak odao toliko željeno priznanje. Dakako, postavlja se pitanje je li mu to dovoljno, no kako god bilo, kokice su spremne i čekamo daljnje objave.