Metro Exodus dobiva uljepšanu verziju za PC i nove konzole

Razvojni tim 4A Games objavio je da pripremaju grafički napredniju verziju svoje popularne post-apokaliptične pucačine

Mateja Šop ponedjeljak, 15. veljače 2021. u 19:15

Prije dvije godine izašao je najnoviji nastavak u serijalu Metro koji uključuje post-apokaliptične pucačine napravljene po knjigama koje je napisao ruski autor Dimitry Gluhovsky. Razvojni tim 4A Games i izdavač Deep Silver najprije su ponudili svoju igru za PC, ekskluzivno putem Epic Games Storea (što je izazvalo veliko negodovanje kod igrača), PlayStation 4 i Xbox One, a sada su objavili da spremaju novu verziju igre.

Putem službenih stranica i društvenih mreža najavili su Metro Exodus PC Enhanced Edition, uz verziju za PlayStation 5 i Xbox Series X/S konzole. Original je već izgledao izuzetno dobro i bio prilično zahtjevna igra, i jedna od prvih koja je koristila Nvidijinu ray tracing tehnologiju, da bi sada tim poručio sljedeće: "Mislili ste da Metro Exodus ne može izgledati bolje? Pridržite našu votku".

Najprije su odlučili prenijeti detalje o konzolaškim verzijama. Oni koji su nabavili PS5 ili Xbox Series X moći će uživati u podršci za 4K rezoluciju, igri koja će se vrtjeti u 60 FPS-a i imati RTX On. Također, novi SSD-ovi u obje konzole pomoći će s ubrzavanjem učitavanja, a tim je iskoristio nove audio mogućnosti obje konzole, kao i posebnosti PS5 Dual Sense kontrolera. Što se tiče Xbox Series S konzole, 4A Games kaže da ciljaju na 1080p i 60 FPS-a, ali i dalje s ray tracingom.

Što se PC verzije tiče, tim je doradio ray tracing efekte, a opciju će imati vlasnici najnovijih Nvidia i AMD kartica. "Ova nadogradnja je toliko velika da će igrači za pokretanje morati grafičku karticu koja podržava ray tracing, a ova će verzija igre zbog toga biti odvojena. Ne radi se samo o jednostavnoj zakrpi, nego ćemo je nuditi svim vlasnicima igre na PC-u kao poseban dodatak". Uz nove efekte ova verzija igre imat će podršku za DLSS 2.0, pa ćete imati nešto viši FPS ako uključite tu opciju. Evo što tim sve planira za nove verzije igre:

Neovisno na kojoj platformi igrate, ako ste Metro Exodus već nabavili, ove nadogradnje bit će besplatne. To uključuje Steam, GOG i Epic Games Store verzije igre, kao i PlayStation i Xbox verzije. 4A Games kaže kako bi nadogradnja za računala trebala biti spremna ovog proljeća, dok će konzolaške verzije izaći "kasnije ove godine". Također, dobra vijest za one koji igraju na Mac i Linux operativnim sustavima - prva stiže u ožujku, a druga nešto kasnije putem Steama.

Metro Exodus i posljednju avanturu Artyoma koja je po prvi put u serijalu izašla iz podzemlja možete nabaviti već sada na svim spomenutim platformama ili pričekati nove verzije ako će vam to biti prvi susret s igrom. Sve informacije i poveznice na razne trgovine možete pronaći na ovim stranicama, a ako želite vidjeti igru u akciji, pogledajte video ispod teksta.