Microsoft predstavio svoj cloud gaming servis, Project xCloud

Nakon što je predsjednik Xboxa, Phil Spencer, za vrijeme ovogodišnjeg sajma E3 natuknuo da pripremaju servis za streaming igara, sad smo dobili više informacija

Mateja Šop utorak, 9. listopada 2018. u 06:00

Za vrijeme svoje prezentacije na sajmu E3, Microsoft je nešto vremena odlučio posvetiti cloud gamingu i streamingu igara. Nisu bili spremni detaljnije pričati o onome na čemu rade, no Phil Spencer rekao je kako već dugo smišljaju kako taj dio mogu što bolje izvesti i kako je to logičan sljedeći korak u razvoju igraće industrije.

Microsoft nam je sada, predstavljanjem svojeg servisa kojem su zasad dali ime Project xCloud, bolje objasnio na što su točno mislili. Želja im je omogućiti svim igračima i onima koji će to možda tek postati da na svim uređajima uživaju u iskustvima koja Xbox pruža, a konkretni primjeri bili bi tableti i pametni telefoni. Osim objave na službenom blogu, pripremili su i video:

"Budućnost gaminga je svijet u kojem imate mogućnost igrati igre koje želite, s ljudima kojima želite, kad god želite, gdje god se nalazili i na uređaju kojeg ste odabrali. Naša vizija za evoluciju igara slična je glazbi i filmovima - zabava bi trebala biti dostupna na zahtjev i na bilo kojem ekranu", napisao je Kareem Choudhry i kasnije dodao: "Naš cilj za Project xCloud je pružiti kvalitetno iskustvo svim igračima na svim uređajima koje je uz to konzistentno s brzinom i vjernošću prikaza koje gameri očekuju na svojim računalima i konzolama".

Microsoft je svoj servis počeo već testirati, a javnost će moći početi sudjelovati sljedeće godine. Test se trenutno odvija na mobilnim uređajima koji su bluetoothom spojeni s Xbox One bežičnim kontrolerom, a za one koji ne planiraju svuda sa sobom nositi kontroler, pripremljene su kontrole na dodir koje će "pružiti maksimalan odaziv u što kraćem hodu za igrače koji žele tako igrati".

Kompanija smatra kako je njihovo iskustvo upareno s Azure podatkovnim centrima dovoljno da se uhvate ukoštac s izazovima koje pruža cloud streaming igara. Nvidia, Sony i po najnovijem Google, su se već okušali u ovim vodama kroz GeForce Now, PlayStation Now, odnosno Project Stream, pa ćemo vidjeti kako će se i koliko uspješno Microsoft ubaciti u tu cijelu priču.