Nakon što je ranije videoigre okrivio za poticanje nasilja, Emmanuel Macron ih sada uzdiže u nebesa

Tri mjeseca nakon što je dio krivice za ulične nerede u Francuskoj svalio na videoigre, tamošnji predsjednik promijenio mišljenje

Damir Radešić utorak, 19. rujna 2023. u 13:14
Francuski Ubisoft je jedan od najvećih svjetskih izdavača i developera igara
Francuski Ubisoft je jedan od najvećih svjetskih izdavača i developera igara

U lipnju ove godine su u Francuskoj izbili veliki neredi nakon što je policajac ustrijelio tinejdžera u pariškom predgrađu Nanterre. Neredi su se proširili po čitavoj Francuskoj, te izazvali niz reakcija među kojima i francuskog predsjednika Macrona koji je u čitavu priču umiješao videoigre. "Ponekad imamo osjećaj da neki od protestanata žive na ulicama videoigara koje su ih zatrovale", govorio je tada Macron.

No ovog vikenda iz njegovih usta/prstiju dolaze potpuno drugačije riječi. Macron je na X-u, bivšem Twitteru, u podužoj objavi napisao kako su videoigre sastavni dio Francuske, te ih nazvao vrstom umjetnosti, sporta i zabave koji potiču mlade ljude da koriste maštu i budu kreativni. Za svoje izjave od prije samo tri mjeseca je rekao da su krivo shvaćene, te da optužuje nasilje, a ne igre i općenito industriju igara. Dapače, po vlastitim riječima, oduvijek ih je smatrao velikom prilikom za Francusku, za mladež i njihovu budućnost, te dakako, ekonomiju.

"Videoigre su prilika za zaposlenje i budućnost, stvaranje prvaka, ali i inženjera, developera, dizajnera i kreatora. Ovaj sektor inspirira, potiče ljude na snove i pomaže im u razvoju", kaže sada Macron, a svoju izjavu zaključuje riječima: "Još uvijek ima mnogo toga za napraviti. Možete na mene računati".