Tvorci Warthundera pokrenuli Enlisted, besplatni WWII FPS

Ukoliko volite pucačine na temu Drugog svjetskog rata, svakako isprobajte Enlisted na kojem rad još uvijek nije završen, no zvuči zanimljivo i - besplatan je

Damir Radešić petak, 9. travnja 2021. u 18:07

Mrežne pucačine smještene u Drugi svjetski rat uvijek imaju svoju publiku, pa ne sumnjamo da će se pokretanjem otvorene bete na servere Enlisteda sjatiti masa igrača uz napomenu kako je isti dostupan za PC, PlayStation 5 i Xbox Series X/S. Obzirom da su autori u priopćenju naglasili kako više neće brisati napredak igrača, što su radili tijekom zatvorenog testiranja, ovu betu možemo smatrati kao svojevrsni soft-launch, što je česta praksa kod sličnih F2P igara. Enlisted potpisuju ekipe Darkflow Softwarea i Gaijin Entertainmenta, tvoraca odličnog Warthundera u kojeg smo osobno utukli stotine sati, a riječ je o pucačini koja nas vodi u nekoliko kampanja od bitke za Moskvu do završnog napada na Berlin i orijentirana je na vodove.

Za razliku od sličnih naslova, igrači su zapovjednici vodova i sami ih sastavljaju od desetak specijaliziranih klasa, poput jurišnika, snajperiste ili recimo podrške u vidu lakih minobacača ili inženjerca. Na bojnom polju direktno vodimo jednog lika, dok ostale preuzima računalo prema našim zapovijedima, a unutar voda je moguće proizvoljno uskakati u čizme različitih vojnika. Osim pješaštva, u igri su zastupljene razne vrste upravljivih oklopnih vozila, kao i zrakoplovi. Tijekom bitaka sakupljamo iskustvo koje je moguće pretočiti u novu opremu koju dodjeljujemo našim suborcima ili primjerice dodatne vojnike koji će osnažiti naše redove.

Kao i u stvarnom ratu, neki će u bitkama i izginuti, čemu će svakako pridonijeti i nesposobni zapovjednici svojim lošim odlukama, no oni koji požive će svojim iskustvenim bodovima postati efikasniji. Dobro odigrane bitke će nam pak omogućiti bolju logistiku, pa ćemo moći zatražiti nove regrute koje, ukoliko brojevno stanje nije previše kritično, prije uključivanja u vod možemo poslati u vojnu školu, a nove vrste naoružanja ćemo dati u ruke veteranima koji će ga znati najbolje iskoristiti. Premda Enlisted grafički ne može parirati AAA naslovima poput Battlefielda i kako čitamo, još na njemu ima dosta posla, riječ je o free-to-play igri i svakako ćemo joj pružiti šansu.