Wargaming zatvara ured u Minsku i napušta rusko i bjelorusko tržište

Tvorci popularnog arkadnog napucavanja World of Tanks, ekipa Wargaminga, je odlučila napustiti Rusiju i Bjelorusiju gdje više neće djelovati, dok će uredi u Minsku biti trajno zatvoreni

Damir Radešić ponedjeljak, 4. travnja 2022. u 17:05

Prema novom službenom priopćenju Wargaminga, ova inače bjeloruska tvrtka koju je 1998. osnovao Victor Kislyi, je u proteklih par tjedana opsežno revidirala svoje globalno poslovanje, te su odlučili zaustaviti bilo kakve poslove na teritorijima Rusije i Bjelorusije. Počevši s 31. ožujkom,

Wargaming je sav posao vezan uz njihove popularne igre uključujući World of Tanks počeo prebacivati na lokalni Lesta Studios s kojima nisu povezani uz napomenu kako sada kao ni u budućnosti, iz toga neće izvući nikakav profit. Dapače, kako sami navode, svjesni su da će gubitci biti veliki, no svejedno su se odlučili za taj korak.

Poslovna zgrada u Minsku u kojoj su uredi Wargaminga
Poslovna zgrada u Minsku u kojoj su uredi Wargaminga

Proces tranzicije bi se trebao obaviti u što kraćem roku uz poštivanje zakona i uz naglasak na sigurnost njihovih zaposlenika, te će tijekom istog njihove igre biti funkcionalne u Rusiji u Bjelorusiji, no nigdje se ne navodi što će biti nakon toga i hoće li ih ugasiti.

No, zna se da su već krenuli sa zatvaranjem svojih ureda u Minsku, koji su ujedno bili i njihovi prvi poslovni prostori u kojima su programeri i dizajneri kreirali prve igre i oblikovali Wargaming kojeg danas poznajemo. Podsjećamo da su još davne 2011. preselili svoje globalno sjedište na Cipar, dok su regionalni centri za Europu i SAD prebačeni u Pariz, odnosno u San Francisco.