Zahvaljujući strojnom učenju GTA V sad izgleda bolje no ikad prije

Iako mnoge igre već sada izgledaju nevjerojatno realno, jedan mod otišao je korak dalje. Zahvaljujući ovom modu, Grand Theft Auto V sada izgleda doista fotorealistično

Mladen Smrekar utorak, 18. svibnja 2021. u 19:24

Neki kažu da se ljepota igara krije u tome da su ljepša verzija onoga što vidimo u stvarnom životu. Od zakrivljenih monitora do strojnog učenja, puno se toga može učiniti kako bi se poboljšalo igračko iskustvo. Činjenica je da se grafika igara drastično poboljšava u velikim skokovima.

Impresivan fotorealističan izgled

Iako mnoge igre već sada izgledaju nevjerojatno realno, jedan mod otišao je korak dalje. Zahvaljujući ovom modu, Grand Theft Auto V (GTA V) sada izgleda doista fotorealistično. 

Stephan Richter, Hassan Abu AlHaija i Vladen Koltun razvili su ovaj mod pomoću strojnog učenja i stvorili impresivan fotorealističan izgled poznate igre.

Tim je svoja otkrića objavio na arXiv i podijelio na Githubu pod naslovom projekta - Enhancing Photorealism Enhancement. Fotorealistično poboljšanu akciju možete pogledati i u videu objavljenom na YouTubeu.

Iako GTA V već otprije izgleda sjajno, nova metoda koristi prirodnije, neutralnije boje kakve vidimo u stvarnom životu, poboljšava odsjaje i teksturu ceste te nudi još nekoliko sitnih dodatnih podešavanja.

Više slika i snimaka

Autorski trojac kaže da ovakav sustav, temeljen na umjetnoj inteligenciji, neće tako brzo ući u svijet igara jer zahtijeva puno više slika i snimaka iz kojih bi se izradili uzorci za igre. No, ova vrsta AI metode mogla bi se dodati u sustave strojnog učenja kako bi se igre ubrzale.

Autori su se služili nova vrstom poboljšanja AI koja koristi zakrpe (poput sličnih automobila, ljudi i cesta) koji izgledaju što stvarnije mogu kako bi ponudili referentne točke za poboljšanja, uz visoku stopu osvježenja ekrana.