Preminuo je William English, jedan od izumitelja računalnog miša

Računalni pionir, inženjer i istraživač William English pomogao je, među ostalim u kreiranju prvog računalnog miša još šezdesetih godina prošlog stoljeća

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 3. kolovoza 2020. u 14:44

U dobi od 91 godine u Kaliforniji je preminuo William English, američki inovator, inženjer, istraživač i jedan od pionira računalne industrije. Njegova karijera počela je još 50-ih godina prošlog stoljeća na istraživačkom institutu Stanford, gdje je susreo svojeg kasnijeg suradnika, Douglasa Engelbarta. Zajedno su njih dvojica sanjali o izradi sasvim drugačijeg računala, u vrijeme kada su se računalima smatrali tek ogromni strojevi koji su radili na bušene kartice, a njima su se mogli služiti tek posebno obučeni operateri.

Kako bi stvorili računalo koje može koristiti bili tko, English i Engelbart su zamislili da bi ono trebalo imati ekran te jednostavne ulazne jedinice kojima se upravlja onime što se na ekranu vidi. Daleko ispred svojeg vremena, ovaj je dvojac osmislio preteču grafičkog korisničkog sučelja, a pripisuje im se ideja za računalnog miša – tada opisanoga kao uređaj kojim se može upravljati kursorom na ekranu, te obavljati zadatke poput označavanja objekata i manipuliranja njima.

1968. predstavili su i svoje prvo računalo, oNLine System (NLS). Prezentacija poznata kao "Majka svih demonstracija" prikazala je budućnost: osobno računalo, grafičko sučelje, programe za obradu teksta, hipertekstualne linkove, te video pozive.

William English kasnije je radio i u legendarnom Xeroxovom laboratoriju, za koji je poznato da je Steveu Jobsu poslužio kao "izvor ideja" za njegovo prvo računalo.