Internetski portal Hrčak ima novo javno sučelje

Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise u otvorenom pristupu

Bug.hr srijeda, 12. siječnja 2022. u 17:25

Ovih dana je u produkcijski rad pušteno novo javno sučelje Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak, središnjeg portala koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise u otvorenom pristupu.

Hrčak je prvi puta predstavljen javnosti 7. veljače 2006. godine, a tijekom godina postao je perjanica otvorenog pristupa u Hrvatskoj koja značajno doprinosi međunarodnoj vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa kao i hrvatskog istraživačkog prostora u cjelini. Trenutno je u Hrčak uvršteno 511 časopisa te je korisnicima u otvorenom pristupu dostupno više od 244.000 objavljenih radova s cjelovitim tekstom.

Pregled baze časopisa po znanstvenom području
Pregled baze časopisa po znanstvenom području

„Hrčak je tijekom godina stekao izuzetnu popularnost koja se očituje u više od 78.000 dnevnih posjeta portalu u 2021. godini. Imajući u vidu potrebe korisnika portala, nužnost osuvremenjivanja dizajna javnog sučelja kao i tehnoloških rješenja kojima je portal realiziran postala je neupitna. Stoga je naš tim u ovoj godini radio s jedne strane na tehnološkim unapređenjima javnog sučelja portala koje pojednostavljuju i olakšavaju daljnji proces razvoja i održavanja portala, a s druge strane i na redizajnu sučelja koje će biti prilagođeno prikazu na različitim vrstama uređaja (tzv. responzivni dizajn) te usklađeno s pravilima digitalne pristupačnosti. Tehnološka unapređenja uključuju prelazak na Laravel programsku okolinu prikladnu za razvoj PHP aplikacija te implementaciju novih funkcionalnosti portala“, istaknuo je Draženko Celjak, predstojnik Sektora za upravljanje podacima Srca.

Novo javno sučelje Hrčka dostupno je na adresi https://hrcak.srce.hr/, a sam Hrčak je zamišljen i napravljen kao modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Uredništvima časopisa dostupan je alat s kojim mogu upravljati procesom uređivanja svojeg časopisa od zaprimanja radova od autora, preko komunikacije s recenzentima do objave konačne verzije rada, a Srce za urednike redovito priprema i održava edukacije. U daljnjem nastavku razvoja i održavanja Hrčka očekuje se implementacija novih funkcionalnosti (npr. javno dostupna evidencija zaprimljenih zahtjeva za uvrštavanje časopisa u Hrčak i donesenih odluka) s ciljem daljnjeg unaprjeđenja portala.

Ukupna veličina repozitorija radova sustava Hrčak trenutno iznosi 473 GB.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi