Internetski portal Hrčak ima novo javno sučelje

Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise u otvorenom pristupu

Bug.hr srijeda, 12. siječnja 2022. u 17:25

Ovih dana je u produkcijski rad pušteno novo javno sučelje Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak, središnjeg portala koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise u otvorenom pristupu.

Hrčak je prvi puta predstavljen javnosti 7. veljače 2006. godine, a tijekom godina postao je perjanica otvorenog pristupa u Hrvatskoj koja značajno doprinosi međunarodnoj vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa kao i hrvatskog istraživačkog prostora u cjelini. Trenutno je u Hrčak uvršteno 511 časopisa te je korisnicima u otvorenom pristupu dostupno više od 244.000 objavljenih radova s cjelovitim tekstom.

Pregled baze časopisa po znanstvenom području
Pregled baze časopisa po znanstvenom području

„Hrčak je tijekom godina stekao izuzetnu popularnost koja se očituje u više od 78.000 dnevnih posjeta portalu u 2021. godini. Imajući u vidu potrebe korisnika portala, nužnost osuvremenjivanja dizajna javnog sučelja kao i tehnoloških rješenja kojima je portal realiziran postala je neupitna. Stoga je naš tim u ovoj godini radio s jedne strane na tehnološkim unapređenjima javnog sučelja portala koje pojednostavljuju i olakšavaju daljnji proces razvoja i održavanja portala, a s druge strane i na redizajnu sučelja koje će biti prilagođeno prikazu na različitim vrstama uređaja (tzv. responzivni dizajn) te usklađeno s pravilima digitalne pristupačnosti. Tehnološka unapređenja uključuju prelazak na Laravel programsku okolinu prikladnu za razvoj PHP aplikacija te implementaciju novih funkcionalnosti portala“, istaknuo je Draženko Celjak, predstojnik Sektora za upravljanje podacima Srca.

Novo javno sučelje Hrčka dostupno je na adresi https://hrcak.srce.hr/, a sam Hrčak je zamišljen i napravljen kao modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Uredništvima časopisa dostupan je alat s kojim mogu upravljati procesom uređivanja svojeg časopisa od zaprimanja radova od autora, preko komunikacije s recenzentima do objave konačne verzije rada, a Srce za urednike redovito priprema i održava edukacije. U daljnjem nastavku razvoja i održavanja Hrčka očekuje se implementacija novih funkcionalnosti (npr. javno dostupna evidencija zaprimljenih zahtjeva za uvrštavanje časopisa u Hrčak i donesenih odluka) s ciljem daljnjeg unaprjeđenja portala.

Ukupna veličina repozitorija radova sustava Hrčak trenutno iznosi 473 GB.

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Najjednostavniji streaming ikad

ARCAM Solo Uno

Solo Uno donosi potpunu jednostavnost u složeni svijet audio streaminga pružajući kompaktan, elegantan i elegantan streamer s ugrađenim pojačalom

549,00 € 4.136,44 kn 728,52 € Akcija