Prije 29 godina Hrvatska je dobila svoju nacionalnu domenu

Hrvatska vršna domena .hr slavi 29. rođendan. Iz CARNET-a je objavljeno kako je na ovaj dan registrirano nešto manje od 120 tisuća domena s ovim nastavkom, od čega ih je 70% besplatno

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. veljače 2022. u 15:08

Ove nedjelje, 27. veljače, obilježava se Dan .hr domene. Prije točno 29 godina Hrvatska je dobila svoju nacionalnu domenu, čime je započelo njezino formalno priznavanje i u globalnom internetskom prostoru. Upravljanje nacionalnom domenom Hrvatske, međunarodna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) dodijelila je tada CARNET-u.

Besplatno jedino u Hrvatskoj

Prva registrirana domena bila je srce.hr, a trenutno ih je registrirano 119.878. Hrvatska je jedina europska zemlja koja svojim građanima i pravnim osobama omogućava registraciju besplatnih domena na nacionalnoj vršnoj domeni. Upravo takve, besplatne domene, čine najveći udio – gotovo 70% registriranih .hr domena je besplatno.

Osim besplatnih i naplatnih sekundarnih .hr domena, moguće je registrirati besplatne tercijarne from.hr domene čija je svrha ostvarivanje virtualnog identiteta fizičkih osoba. Tu su i naplatne tercijarne com.hr domene za tržišnu djelatnost fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta.