Orqa: "Napravljene da budu najbolje, naše gogle kreću u osvajanje Amerike"

Pobjednici Idea Knockouta 2018 pakiraju kofere i za par dana lete u Las Vegas gdje će svoje FPV.One gogle predstaviti na najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija - evo kako teku pripreme...

Dragan Petric utorak, 1. siječnja 2019. u 12:00

Petu godinu za redom Bug otvara vrata američkog tržišta jednom hrvatskom startupu, osiguravajući mu putne troškove i izlagački štand na CES-u - najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija koji se svakog siječnja održava u Las Vegasu. Ove godine je pobjedom na Idea Knockoutu 2018 takvo putovanje osvojio genijalni tim "ozbiljnih zajebanata" iz Osijeka zvan Orqa, sa svojim FPV.One goglama namijenjenima upravljanju dronovima... Razlika u odnosu na konkurentske modele je u tome što hrvatski proizvod donosi uvjerljivo najnaprednije specifikacije i performanse, pa s pravom nastupaju sa sloganom "Built to be the best".

Kako se putovanje u Ameriku bliži, zadnjih dana sve intenzivnije razgovaram s ovim veselim Slavoncima - dijelimo zajednički san da njihov nastup urodi zasluženim uspjehom, ne samo preko oceana, već i globalno. Unaprijed su dogovorili mnoge susrete s ekipom iz FPV svijeta, pilotima, influencerima, novinarima, blogerima... Najviše ipak očekuju od random uleta prolaznika ili vlastitih uleta drugim izlagačima…  

Dakako, nadaju se i stvaranju odnosa s distributerima i investitorima jer je Amerika, kako kažu, zaista top tržište za njihov proizvod, pa se vesele prilikama koje ih tamo čekaju. BTW, upamtite imena trojke koja putuje na CES 2019 - oni su Srđan Kovačević, Vlatko Matijević i Ivan Jelušić (redom kao na slici). 

U nastavku prenosim dio naših malih noćnih razgovora...

Manje je od tjedan dana do putovanja na CES - kako teku fizičke, a kako psihičke pripreme?

Srđan: Ja treniram bacanje kockica. Nekim danima mi ide bolje, nekad lošije, ovisno o kondiciji.

Vlatko: Ja treniram živce i nadam se da će sve raditi na CES-u.

Ivan: Ja sam otišao na godišnji s djevojkom. Vlatko i Srđan štelaju u uredu preko blagdana.

 
CES 2019 Las Vegas Preparations: Orqa FPV.One

Preparing for CES 2019 in Las Vegas. Visit us from 8th till 11th of January in Eureka Park booth #50714 😎 www.orqafpv.com #orqafpvone #orqafpv

Posted by Orqa on Sunday, December 30, 2018

Koliko ste uzbuđeni na skali od "prekuhani špaget" do "Rocco snima"?

Srđan: Trenutno sam na razini “Raznosač pizze prilazi vratima i zvoni.”

Vlatko: Možeš li molim te ponoviti pitanje?

Ivan: Rocco snima. Definitivno.

U Ameriku putujete trojica iz tima - kako ste podijelili uloge?

Srđan: Napadačka formacija: 0-0-3

Vlatko: Ja ću opušteno, a Srki i Brx će se pobrinuti za sve ostalo.

Ivan: Ja sam napadač i uklizavač, Vlatko stoji u obrani i “krlja” a Srđan trči po cijelom terenu i popravlja za nama dvojicom. Nogometnim rječnikom: Alen Bokšić, Domagoj Vida i Dario Srna.

Las Vegas - grad kocke, bluda, ludih noćnih provoda i još luđeg šopinga... Hoće li vam obveze na CES-u ostaviti vremena da isprobate baš sve navedeno?

Srđan: A reci, što je CES?

Vlatko: Pa navratit ćemo i do CES-a ako ostane vremena.

Ivan: Srki i Vlaja su stariji pa ću ja kako i oni.

Koja su top 3 savjeta koja ste dobili za putovanje?

Srđan: Bildanje imuniteta, isključivanje mobitela na spavanju i izbjegavanje fast-fooda.

Vlatko: Izvadite US vize prije putovanja! 😊

Ivan: AUTOCENZURIRANO

Prvi put na CES-u kao izlagači nastupit će Slavonci - kako ćete globalnom tech auditoriju predstaviti Osijek i svoj kraj?

Srđan: Uglavnom tradicionalno i autentično. Ja ću rezati kulen, i to na stari slavonski način (žicama od tamburice), Ivan će pjevati politički nekorektne bećarce, a Vlatko će demonstrirati neke od starih sportova (standardne stvari: nožićanje, kandžijanje, čočak, čula, benga, piriz-pale i to).

Vlatko: Meni osobno je najdraža disciplina “skok preko noža”.

Ivan: “Sjeeeedila sam na mašini šilaaa sam…”

Ako na CES-u naleti investitor koji će vam kešnut milju dolara, što ćete kupiti - meni? 😊

Srđan: Od mene dobijaš Orqa FPV.One gogle, custom made racing quad, i policu osiguranja od štete trećim osobama.

Vlatko: Ja ti kupim kartu do Osijeka da napokon dođeš do nas i vidiš šta radimo, jer se sam očigledno nećeš nikada osmjeliti na tako daleki put.

Ivan: Original Breitlinga.

Nakon Vegasa ne idete kući, nego u San Francisco.... Tri momka u San Franciscu... Zvuči više kao pleasure, nego kao business?

Srđan: Pa vidi… Samo ću ti reći da planiramo nositi cvijet u kosi. Pogotovo Vlatko.

Vlatko: Pa i ti si Petric u SF tada, zar ne?

Ivan: Ali...Vlatko nema kose?

Putovanje u Las Vegas i izlagački štand na CES-u 2019 za tim Orqa omogućuli su organizator Idea Knockouta 2019 - Bug, generalni pokrovitelj Idea Knockouta 2019 - Hrvatski Telekom te sponzori Algebra, Zagrebačka banka, Nissan, Samsung, HUB385 i Uber. Pripreme za nastup u Americi prošle su opušteno uz craft piva Pivovare Medvedgrad i Varionice te kavu koju su spravljali aparati DeLonghi. U nastavku, pogledajte Tech Radar u kojem su gostovali Vlatko Matijević i Ivan Jelušić, dan nakon osvajanja ovog putovanja...