iOS upozorava ako baterija iPhonea nije zamijenjena u Appleovom servisu

Na modelima Phone XR, XS, i XS Max, u iOS-u 12 i 13 Beta, primijećeno je da se u izborniku umjesto stanja baterije prikazuje obavijest o neautoriziranoj zamjeni iste

Sandro Vrbanus petak, 9. kolovoza 2019. u 14:00

Stručnjaci koji se bave popravcima mobitela, YouTube kanal TheArtofRepair te poznata stranica iFixIt, potvrdili su kako na novijim inačicama iPhonea dolazi do manje, ali nekima iritantne, promjene u izborniku "Battery Health", u slučajevima kad je baterija uređaja neovlašteno zamijenjena. Dakle, kad se na nekom od najnovijih iPhonea, modela XR, XS, ili XS Max, baterija zamijeni u servisu koji nije Appleov, u ovom se izborniku javlja poruka koja korisnika upozorava na to.

"Ne možemo potvrditi da ovaj iPhone ima originalnu Appleovu bateriju. Informacije o zdravlju stoga nisu dostupne na ovu bateriju" – stoji u vrhu izbornika koji, sukladno napisanome, više ne izvještava o dostupnom kapacitetu baterije.

Kraj za zamjenske baterije?

Ovaj način "zaključavanja" hardvera na isključivo originalne dijelove i servis u ovlaštenom servisu malo se kome dopada, pogotovo stoga što se poruka javlja i kada se u vanjskim servisima ugrade i originalne Appleove baterije. Očito je, za sada, jedini način da se ovaj problem izbjegne otići u Appleov (obično skuplji) servis i tamo zamijeniti bateriju.

IFixIt je kontroverznu praksu zaključavanja hardvera već nazvao "neprijateljskom prema korisnicima" kojima se onemogućava jedna funkcija telefona samo zato što ga nisu servisirali u ovlaštenom servisu. Poručuju da će telefon i dalje raditi normalno, osim što će u izborniku stajati poruka o neautoriziranoj bateriji, a podatak o kapacitetu neće biti dostupan. Svejedno, ovaj korak mogao bi dovesti i do restriktivnije politike zaključavanja hardvera, pa poručuju korisnicima da se pobune i zatraže povratak "prava na popravak", kako od Applea tako i od zakonodavaca u SAD-u.