iPhone 12 – sve što nam je Apple prešutio

Na sinoć održanom predstavljanu novih iPhonea mnogo smo toga doznali, ali prema običaju jednako tako je zanimljivo i ono što na samom događaju prođe ispod radara

Sandro Vrbanus srijeda, 14. listopada 2020. u 14:45

Apple običava na glamurozan način i u superlativima predstaviti svoje nove mobitele, ali isto tako ima naviku i prešutjeti neke manje ugodne detalje. Pokušali smo na jednom mjestu sabrati sve što se za sada o iPhoneu 12 i njegove četiri inačice doznalo, a nije na sva zvona oglašavano.

Punjač i slušalice

Kao što znamo, novi iPhone 12 niti u jednoj inačici neće se prodavati s uključenim strujnim adapterom i uobičajenim "žičnim" slušalicama. Apple će vam, u slučaju da ih već nemate kod kuće, vrlo rado prodati dodatni punjač i slušalice, i to smo već otprije znali. Međutim, kako su se ažurirale stranice Appleovog webshopa, doznalo se da će ova promjena zahvatiti ne samo novi iPhone 12, kako su to sinoć najavili – već apsolutno sve modele iPhonea koji se od sada nalaze u prodaji.

Odlučite li se, dakle, za novi iPhone bilo koje generacije, dobit ćete ga u kutiji – samo s kabelom za punjenje. Ako ništa, barem su cijene starijih modela sada snižene. Dobročinitelji u Appleu snizili su i cijenu EarPods slušalica s 29 na 19 dolara, kad ih već ne planiraju isporučivati s mobitelima.

Ako ste se pitali, cijena strujnog adaptera s USB-C utorom kod Applea je 19 dolara.

Bogata dodatna oprema
Bogata dodatna oprema

Bežični punjač

Dvostruki MagSafe punjač koji bi trebao istodobno puniti Apple Watch i iPhone neće se naći u prodaji kada i novi modeli mobitela. Apple je sitnim slovima najavio da će on u prodaju "nekada kasnije", ali nije navedeno točno kada. Na webshopu se već može naći "obični", jednostruki MagSafe punjač po cijeni od 39 dolara i za sada nepoznatim datumom dobavljivosti.

MagSafe dvostruki punjač
MagSafe dvostruki punjač

Cijene

Osim za američke kupce koji imaju ugovore na Verizonu i AT&T-u, cijene iPhonea 12 bit će 30 dolara viša nego je to oglašavano (729 umjesto 699, te 829 umjesto 799 dolara za ulazne modele). Kad je riječ o cijenama za Hrvatsku, njih ćemo objaviti čim ih doznamo.

Usput, ako ste se pitali, najskuplji iPhone 12 Pro Max s 512 GB prostora za pohranu košta u SAD-u 1.399 dolara. Trenutačno najjeftiniji model je ovogodišnji iPhone SE, s početnom cijenom od 399 dolara za verziju s 64 GB – što čini do sada najširi raspon cijene novih iPhonea u ponudi.

5G

Podršku za 5G mreže nove generacije imat će sve verzije iPhonea 12, no ne jednaku. Modeli za svjetsko tržište podržavat će Ultra Wideband mreže, dok će isključivo na tržištu SAD-a biti dobavljivi modeli s podrškom za 5G mmWave mreže.

Promo fotografije za UK (lijevo) i SAD (desno). Razlika je u plastičnom pokrovu mmWave 5G antene
Promo fotografije za UK (lijevo) i SAD (desno). Razlika je u plastičnom pokrovu mmWave 5G antene

Kapaciteti baterija

Apple ne objavljuje točne specifikacije već se hvali s brojem sati tijekom kojih se uređaji mogu koristiti. Evo kako to Apple opisuje, ali i kapaciteti baterija koji stižu iz neslužbenih izvora:

  • iPhone 12 mini: 15 sati videa, 10 sati streaminga, 50 sati glazbe – 2227 mAh
  • iPhone 12: 17 sati videa, 11 sati streaminga, 65 sati glazbe – 2775 mAh
  • iPhone 12 Pro: 17 sati videa, 11 sati streaminga, 65 sati glazbe – 2775 mAh
  • iPhone 12 Pro Max: 20 sati videa, 12 sati streaminga, 80 sati glazbe – 3687 mAh