iPhone 12 već od 649 dolara?

Zbog aktualne pandemije mogao bi biti odgođen mjesec ili dva, no kupcima bi se čekanje moglo isplatiti ako se najnovija informacija o cijenama pokaže istinitom

Sandro Vrbanus utorak, 5. svibnja 2020. u 07:00

Nakon što se stišalo oduševljenje javnosti lansiranjem iPhonea SE po početnoj cijeni od 399 dolara, pojavila se i informacija o mogućoj Appleovoj cjenovnoj politici kad je riječ o sljedećoj generaciji, iPhoneu 12 i njegove četiri inačice. Još jednom je izvor ovih podataka leaker i youtuber Jon Prosser koji obično u javnost izlazi samo s provjerenim informacijama koje se u konačnici četo pokažu ispravnima.

Prosser je još jednom potvrdio da bi Apple krajem ove godine trebao predstaviti iPhone 12 u čak 4 inačice: 5,4-inčni iPhone 12, 6,1-inčni iPhone 12 Max, 6,1-inčni iPhone 12 Pro te 6,7 inčni iPhone 12 Pro Max. "Obična" i Pro inačica razlikovat će se primarno po sustavu ugrađenih kamera (dvije nasuprot tri + lidar), a sve četiri varijante trebale bi imati OLED zaslone i podršku za 5G.

Četiri modela, četiri cijene

No, u novom Prosserovom leaku najzanimljivije su cijene. Početna cijena za iPhone 12 tako je postavljena na 649 američkih dolara. Ostali modeli kreću od 749, 999 te 1.099 dolara. Pokažu li se ove cijene istinitima, najesen bismo tako mogli doživjeti da je novi Appleov mobitel posljednje generacije značajno jeftiniji nego što je to u posljednje vrijeme bio bilo koji njihov flagship. Govorimo, dakako, o ulaznom modelu i cijeni od 649 dolara.

Bit će to i prvi puta da Apple bilo koji mobitel s OLED ekranom nudi po cijeni manjoj od 999 dolara. Uračunamo li tu i najnoviju generaciju procesora (A14), te manju veličinu samog uređaja, sličnu onoj kod iPhonea 6/7/8/SE, "maleni" iPhone 12 s dijagonalom od 5,4" mogao bi postati novi prodajni hit. Na mjestu najprodavanijega tako bi mogao naslijediti model iPhone XR, koji je na tržište bio došao s početnom cijenom od 749 dolara.

Za kraj, pretpostavimo da bi cjenovna politika domaćih trgovaca ostala ista. U tom slučaju, ako iPhone SE (2020), početne cijene 399 dolara u SAD-u, sada kod nas košta oko 4.000 kuna, potpuno novi OLED iPhone 12 od 5,4" bi krajem godine u Hrvatskoj mogao koštati 6.500 kuna. Dakako, ako aktualna situacija s pandemijom ne odgodi njegov dolazak za više od dva mjeseca.