Tjedan dana prije predstavljanja otkrivene specifikacije nasljednika iPhonea XR

Ovogodišnji nasljednik iPhonea XR bit će oko 12% brži od prošloga modela, imat će 4 GB RAM-a i nešto viši takt procesora

Sandro Vrbanus utorak, 3. rujna 2019. u 20:57

Sljedećeg utorka u Cupertinu se održava najvažniji Appleov događaj godine, predstavljanje najnovije linije iPhonea. Ove godine očekuje se ponovno tri modela – nasljednici iPhonea XS, XS Max i XR, predstavljenih prije godinu dana. Ovaj potonji, nasljednik XR-a, do sada je bio onaj o kojem se najmanje pisalo.

O iPhoneu 11 ili Pro kao nastavku XS linije već se dosta toga doznalo, da bi sada, otprilike tjedan dana prije službene prezentacije, na Geekbench stigli rezultati koji govore upravo o performansama ovogodišnjeg XR-a.

Kao što znamo, bit će to vjerojatno manja nadogradnja lanjskog modela, s identičnim LCD zaslonom dijagonale 6,1 inča, koji će dobiti dodatak u vidu druge stražnje kamere i nekoliko novih boja. Geekbench rezultat pak otkriva nešto i o hardveru.

"Ispod haube", da se poslužimo automobilističkim žargonom, ovogodišnji će LCD iPhone, kodne oznake iPhone12,1, postizati single-core rezultat od 5415, te multi-core od 11294 boda. Za usporedbu, ovo je tek oko 12% bolje od iPhonea XR.

U podacima je vidljivo i kako će novi model imati 4, umjesto dosadašnja 3 GB radne memorije, te da će njegov novi šesterojezgreni procesor raditi na taktu od 2,66 GHz (Apple A12 Bionic čip u XR-u je radio na 2,49 GHz).

O svemu drugome, od imena sljedeće generacije XR-a, pa na dalje, detalje ćemo saznati sljedećeg utorka, 10. rujna, iza 19 sati.