Autonomni automobili koristit će se za vođenje ljubavi, kažu znanstvenici

Osim što imaju potencijal promijeniti način kretanja u gradovima, autonomna vozila ljudima će omogućiti da u njima spavaju, jedu ili obavljaju bračne dužnosti

Sandro Vrbanus subota, 17. studenog 2018. u 06:30

O autonomnim vozilima posljednjih se godina pisalo većinom u kontekstu tehnologije i poboljšanja sigurnosnih uvjeta na cestama. Međutim, malo tko se do sada ozbiljnije pozabavio utjecajem pojave autonomnih automobila na druge navike ljudi. Svima je sigurno palo na pamet da bi u potpuno automatiziranom vozilu mogli zadrijemati putujući do posla i natrag, a istraživači sveučilišta u britanskom Surreyu pokušali su ispitati što bi se sve u automobilima moglo raditi – dok oni sami voze do odredišta.

Među ostalim, ova je studija pokazala da bi velike flote autonomnih automobila koji se mogu unajmiti mogle turistima poslužiti kao prenoćišta u gradovima, te tako konkurirati hostelima i privatnim iznajmljivačima. Isto tako mnogi bi vjerojatno poželjeli i jesti u vozilu umjesto u restoranu, istovremeno putujući kamo požele. No, najvjerojatnije je da će ljudi najčešće ovakve automobile unajmiti, zadati im odredište i potom – u njima voditi ljubav.

Seksu u automobilu se, prema nekim istraživanjima, prepušta i do 60% odraslih, a činjenica da automobili mogu prometovati i bez vozača ovaj bi broj samo povećala, smatraju znanstvenici. Isto tako ne isključuju mogućnost da flote autonomnih vozila u pojedinim gradovima postanu "četvrt crvenih svjetiljki na kotačima", te da budu odlično mjesto za provođenje "zabave za odrasle" kao i drugih više ili manje legalnih aktivnosti.

Ljubavnici dobrodošli
Ljubavnici dobrodošli

Pokaže li se u budućnosti ovo predviđanje točnim, nije isključeno niti da proizvođači automobila prilagode unutrašnjost vozila potražnji. Seks prodaje sve, pa bi neki mogli doći na ideju da pretvore autonomna vozila u "kapsule za vođenje ljubavi" ne bi li privukli više kupaca. Potpuno autonomna vozila trebala bi postati svakodnevna pojava najkasnije do 2040-ih godina, pa će za "potpuni užitak" u njima trebati ipak malo pričekati.