Dok mi spavamo, neuroni čiste smeće iz naših glava

Uspijemo li upravljati procesom čišćenja mozga, možda bismo mogli odgoditi ili čak spriječiti nastanak i razvoj neuroloških bolesti, uključujući Alzheimerovu i Parkinsonovu

Mladen Smrekar utorak, 12. ožujka 2024. u 09:28
Nova studija otkriva što se događa u našem mozgu dok mi mirno sanjamo 📷 Freepik
Nova studija otkriva što se događa u našem mozgu dok mi mirno sanjamo Freepik

Dok danju troši energiju i usisava hranjive tvari, mozak proizvodi i otpadne tvari. Znamo da je za iznošenje tog smeća posao takozvanog glimfatičkog sustava, ali dosad nismo dobili potpunu sliku o tome kako zapravo funkcionira ova mreža odvodnih kanala.

Proces čišćenja

No sad su istraživači Sveučilišta Washington u St Louisu proučili neurone koji koordiniraju električne signale kod miševa. Ti su signali generirali ritmičke valove koji pomažu protok cerebrospinalne tekućine kroz mozak, čisteći ga usput.

Skeniranje mozga miševa otkrilo je neuronsku aktivnost i proces čišćenja mozga 📷 Jiang-Xie i sur.
Skeniranje mozga miševa otkrilo je neuronsku aktivnost i proces čišćenja mozga Jiang-Xie i sur.

"Znali smo da je san vrijeme kad mozak pokreće proces čišćenja kako bi izbacio otpad i toksine koje nakuplja tijekom stanja budnosti, ali nismo znali kako se to događa", kažu istraživači koji su otkrili da su uzorci moždanih valova koje proizvode neuroni bitan dio procesa čišćenja mozga.

Minijaturne crpke

Otprije znamo da su oscilirajući moždani valovi koji prolaze kroz naše glave dok spavamo povezani sa svime, od kognitivnih procesa do konsolidacije sjećanja. No nova studija, objavljena u časopisu Nature, sugerira da ti obrasci također igraju veliku ulogu i u "pospremanju" mozga. 

Uzorci moždanih valova koje proizvode neuroni bitan su dio procesa čišćenja mozga 📷 kjpargeter
Uzorci moždanih valova koje proizvode neuroni bitan su dio procesa čišćenja mozga kjpargeter

"Ovi neuroni funkcioniraju kao minijaturne crpke, a sinkronizirana moždana aktivnost pokreće protok tekućine i uklanja otpatke iz mozga", objašnjavaju istraživači. Otkrijemo li način na koji bismo mogli upravljati tim procesima, možda bismo onda, kažu, mogli i odgoditi ili čak spriječiti nastanak i razvoj neuroloških bolesti, uključujući Alzheimerovu i Parkinsonovu.

'Pranje posuđa'

Moždani valovi s većom amplitudom snažnije pomiču tekućinu, otkrili su istraživači. Moguće je čak da se mozak čisti kao što peremo posuđe: širokim potezima, a zatim po potrebi i dodatnom snagom kako bi se riješili zapečenih masnoća koji je teže sastrugati. Buduća istraživanja pokušat će pobliže istražiti te varijacije i načine na koje bi se one mogle kontrolirati.

Za iznošenje smeća koji se tokom dana nakupi u mozgu zadužen je glimfatički sustav 📷 Yoon i sur.
Za iznošenje smeća koji se tokom dana nakupi u mozgu zadužen je glimfatički sustav Yoon i sur.

Osim borbe protiv bolesti mozga, to bi nam, kažu, moglo omogućiti i bolji, ili kraći san.

"Čišćenje mozga jedan je od razloga zašto spavamo. Uspijemo li poboljšati ovaj proces čišćenja, možda ćemo moći i manje spavati, a da pritom ostanemo zdravi", nagađaju istraživači.