Iako se manje voze taksijima, putnici zbog sigurnosnih mjera biraju Uber

Osam od deset korisnika usluga autotaksi prijevoza u Zagrebu i Splitu smatra kako je Uber sigurna i pouzdana prijevozna opcija, a osim sigurnosti bitne su im i cijene, vrijeme čekanja i dostupnost usluge

Bug.hr utorak, 20. travnja 2021. u 16:56

S postupnim povratkom "na staro" u uvjetima nakon pandemije bolesti COVID-19 i ukidanjem ograničenja koja su bila na snazi u hrvatskim gradovima, oživjela je i mobilnost u urbanim sredinama. U tom je kontekstu agencija SmartUp provela istraživanje o korisničkom viđenju aplikacija za autotaksi usluge i njihovom korištenju u razdoblju nakon pandemije, s posebnim naglaskom na sigurnost.

40% ljudi manje se vozi taksijem

Prema rezultatima istraživanja, koje je provedeno među korisnicima aplikacija za autotaksi usluge u Zagrebu i Splitu, 40% ispitanika istaknulo je kako su smanjili korištenje spomenute usluge u usporedbi s razdobljem prije pandemije. Glavni razlozi za takav korak bili su nedostatak potrebe za napuštanjem doma i strah od zaraze.

Usprkos smanjenoj uporabi usluge autotaksi prijevoza, oko 80% ispitanika istaknulo je kako su u posljednjih šest mjeseci koristili Uber kako bi se kretali po gradu, te kako upravo Uber smatraju glavnom aplikacijom za spomenute usluge u Hrvatskoj. Glavni razlog za to leži u sigurnosti: osam od deset korisnika pozitivno je ocijenilo Uberove sigurnosne mjere. Ostali razlozi uključuju Uberovu cjenovnu pristupačnost), dostupnost usluge i vrijeme čekanja na ukrcaj.

Kad je riječ o mjerama zbog kojih se u Uberu osjećaju sigurnima, spomenuli su vozače koji nose maske te dezinfekciju vozila prije početka vožnje. Nadalje, oko 80% ispitanika izrazilo je pozitivan stav prema sigurnosnim rješenjima i protokolima koje je Uber uveo kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19.

Automatska detekcija maske

Uber je vozačima podijelio ukupno 950 higijenskih paketa sa zaštitnim maskama i rukavicama, te dezinfekcijskim gelovima i sprejevima. Osim toga, tvrtka je usmjerila svoje napore na uvođenje procesa i tehnoloških rješenja u stvarnom vremenu kako bi u svakom trenutku mogla jamčiti odgovorno i sigurno korištenje svojih usluga. Jedno od tih rješenja jest i alat za prepoznavanje predmeta, zahvaljujući kojem Uberova aplikacija prije početka vožnje može prepoznati nose li vozači zaštitnu masku.

"Od samoga početka pandemije radimo na pružanju sigurnosti svim našim korisnicima i vozačima u Hrvatskoj, i nastavit ćemo to raditi i s napretkom procesa cijepljenja. Pored osnovnih zaštitnih mjera, kao što su uporaba maski i dezinfekcijskih sredstava, te svakodnevnog dezinficiranja vozila, razvili smo i određena tehnološka rješenja kako bismo osigurali poštivanje svih sigurnosnih protokola u svakoj vožnji. Drago nam je vidjeti pozitivne reakcije naših korisnika u Hrvatskoj", istaknula je Giovanna D’Esposito, direktorica Ubera zadužena za južnu Europu.