Kvantni senzor umjesto lasera koristi sunčevu svjetlost

Zamjena energetski gladnih lasera svjetlošću koje emitira Sunce prvi je korak prema održivoj kvantnoj tehnologiji

Mladen Smrekar petak, 23. rujna 2022. u 06:00
Svjetlost prolazi kroz dijamantni senzor, srce kvantnog uređaja koji se napaja sunčevom svjetlošću i mjeri magnetska polja
Svjetlost prolazi kroz dijamantni senzor, srce kvantnog uređaja koji se napaja sunčevom svjetlošću i mjeri magnetska polja

Kvantna tehnologija postaje zelena. Novi pristup visokoosjetljivim senzorima magnetskog polja odbacuje lasere gladne energije na koje su se pri mjerenjima oslanjali prethodni uređaji i zamjenjuje ih sunčevom svjetlošću. Laseri obično troše oko 100 vata, poput upaljene žarulje, a ova inovacija, opisana u časopisu PRX Energy, kvantne senzore oslobađa te energetske potrebe. 

Zeleni laser

Promjena se očituje u načinu na koji uređaj koristi sunčevu svjetlost. On ne koristi solarne ćelije za pretvaranje svjetlosti u električnu energiju. Umjesto toga sunčeva svjetlost obavlja posao svjetlosti lasera, objašnjava Jiangfeng Du, fizičar Kineskog sveučilišta znanosti i tehnologije u Hefeiju.

Zeleno svjetlo koje obasjava senzor na bazi dijamanta u kvantnom uređaju može se koristiti za mjerenje magnetskih polja
Zeleno svjetlo koje obasjava senzor na bazi dijamanta u kvantnom uređaju može se koristiti za mjerenje magnetskih polja

Kvantni magnetometri često uključuju snažan zeleni laser za mjerenje magnetskih polja. Zeleni laser izaziva fluoresciranje dušikovih defekata, emitirajući crveno svjetlo intenzitetom koji ovisi o jačini okolnih magnetskih polja.

Crvena fluorescencija

Novi kvantni senzor također treba zeleno svjetlo kojeg u izobilju ima u sunčevoj svjetlosti, što se vidi u zelenim valnim duljinama koje se reflektiraju od lišća drveća i trave. 

Kineski fizičar Jiangfeng Du
Kineski fizičar Jiangfeng Du

Kako bi prikupili dovoljno sunčeve svjetlosti, istraživači su laser zamijenili lećom promjera 15 centimetara. Potom su filtrirali svjetlost kako bi uklonili sve boje osim zelene i fokusirali je na dijamant s defektima atoma dušika. Rezultat je crvena fluorescencija koja otkriva jakost magnetskog polja baš kao što to čine magnetometri opremljeni laserom.

Svemirska kvantna tehnologija

Istraživači tvrde da izbjegavanje pretvaranja sunčeve svjetlosti u električnu energiju za pokretanje lasera čini njihov pristup tri puta učinkovitijim nego što bi to bilo moguće sa solarnim ćelijama koje napajaju lasere.

Kampus Kineskog sveučilišta znanosti i tehnologije u Hefeiju
Kampus Kineskog sveučilišta znanosti i tehnologije u Hefeiju

Koristi od ovog pristupa mogli bi imati kvantni uređaji osjetljivi na druge stvari, poput električnih polja ili pritiska. Konkretno, svemirska kvantna tehnologija mogla bi koristiti intenzivnu sunčevu svjetlost dostupnu izvan Zemljine atmosfere kako bi osigurala svjetlost prilagođenu kvantnim senzorima. Preostalo svjetlo, u valnim duljinama koje kvantni senzori ne koriste, moglo bi se prenijeti na solarne ćelije koje napajaju elektroniku za obradu kvantnih signala.


 

 

📢 Do 12 rata bez kamata

TOP!

ACER GAMING

Acer Nitro 5 ili Predator Helios 300, do 32 GB RAM-a.

7.069kn 938,22 € Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

KINGSTON

Kingston Fury Beast i Renegade memorija 16-32GB.

629kn 83,48 € Kupi

📢 HIT cijena!

TOP!

LOGITECH

Fantastična ponuda uredske i gaming periferije!

199kn 26,41 € Kupi


IPX7 in-ear slušalice

JBL Live Free NC+ TWS

Aktivno uklanjanje buke, TalkThru, Ambient Aware, do 21 sati reprodukcije, Dual Connect + Sync, 20Hz – 20kHz, 96dB, 16 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

ANC on-ear slušalice

JBL Live 460NC

Bluetooth, TalkThru, Smart Ambient, Hey Google, Alexa, do 50 sati reprodukcije, 20 Hz – 20 kHz, 96 dB, 32 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi