Na silicijskom čipu ispisali 150.000 kubita

Emitiranjem fotona u pojasu koji koriste podatkovni centri i optičke mreže, moći ćete povezati milijune kubita potrebnih za kvantno računalstvo

Mladen Smrekar četvrtak, 28. srpnja 2022. u 10:30

Istraživači kanadskog Sveučilišta Simona Frasera spremni su za ključni iskorak u razvoju kvantne tehnologije. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, opisuje silicijske ‘T centre’ photon-spin kubite, važnu prekretnicu koja otključava mogućnost izrade masivno skalabilnih kvantnih računala i kvantnog interneta koji će ih povezivati.

Silicijski kubiti

Prošla istraživanja pokazala su da silicij može proizvesti neke od najstabilnijih i najdugovječnijih kubita u industriji. Kanadski istraživači dokazuju da ti T centri mogu osigurati i "fotonsku vezu" između kubita. To je dokazano prvom optičkim mjerenjem bilo kojeg pojedinačnog spina u siliciju.

Emitiranjem fotona u pojasu koji koriste podatkovni centri i optičke mreže možete povezati milijune kubita potrebnih za kvantno računalstvo
Emitiranjem fotona u pojasu koji koriste podatkovni centri i optičke mreže možete povezati milijune kubita potrebnih za kvantno računalstvo

Emiteri poput T centra idealni su za izradu skalabilnih kvantnih računala jer mogu upravljati i procesiranjem i komunikacijom, umjesto da se spajaju dvije različite kvantne tehnologije, jedna za obradu i jedna za komunikacije, objašnjavaju istraživači. 

Emitiraju svjetlost

Uz to, oni emitiraju svjetlost na valnoj duljini koju koriste današnje gradske optičke komunikacije i telekomunikacijska mrežna oprema. To znači da s T centrima možete izgraditi kvantne procesore koji sami po sebi komuniciraju s drugim procesorima.

Istraživači odjela za silicijske kvantne tehnologije na Sveučilištu Simona Frasera
Istraživači odjela za silicijske kvantne tehnologije na Sveučilištu Simona Frasera

"Emitiranjem fotona u pojasu koji koriste podatkovni centri i optičke mreže možete povezati milijune kubita potrebnih za kvantno računalstvo", pojašnjavaju istraživači. "Tko ovlada vještinom izrade kvantnih računalnih procesora u siliciju, moći će iskoristiti sve godine razvoja, znanja i infrastrukture korištene za proizvodnju konvencionalnih računala, umjesto da stvara cijelu novu industriju za kvantnu proizvodnju."